Κυβέρνηση και κόμματα καταδικάζουν τις νέες τουρκικές προκλήσεις

62a0787376a9dcbfaef6d7f9772ed823_XLΚυβέρνηση και κόμματα καταδικάζουν τις νέες προκλήσεις  της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ ύστερα από την προειδοποίηση που δόθηκε προς τους ναυτιλλομένους για είσοδο του Barbaros και έρευνες σε οικόπεδα, τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία, με βάση διεθνείς συμβάσεις, έχει παραχωρήσει στην ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, αλλά και πέραν αυτών στο νότιο μέρος της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί αύριο σύσκεψη αρχηγών για συζήτηση  της νέας αυτής πρόκλησης η οποία δυναμιτίζει το κλίμα γι εναρξη συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς συζήτησαν σήμερα περαιτέρω διαβήματα, μέτρα και συντονισμό κινήσεων από τις δύο κυβερνήσεις, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη καλέσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σε σύσκεψη αύριο για να τους ενημερώσει και σημείωσε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό, για να αποδώσουν, δεν μπορούν να διεξάγονται κάτω από συνθήκες προκλήσεων.

“Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εξέλιξη ως ιδιαίτερα σοβαρή, ίσως τη σοβαρότερη από την εποχή που καθόρισε την ΑΟΖ της και διαχώρισε σε οικόπεδα το νότιο μέρος αυτής της οικονομικής ζώνης και προχώρησε σε συμβόλαια με εταιρείες. Επί του παρόντος και τουλάχιστον μέχρι την ημέρα κατά την οποία έχει καθοριστεί η οδηγία προς τους ναυτιλλομένους, η οποία για μας ασφαλώς θεωρείται ως παράνομη, όμως – εν πάση περιπτώσει- μέχρι εκείνη την ημέρα θεωρείται σαν προειδοποίηση”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “έχει πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών το περασμένο Σάββατο με την παρουσία του Υπουργού Ενέργειας και λειτουργών του Υπουργείου Ενέργειας, και έχουμε συμφωνήσει και έχουμε ετοιμάσει μία σειρά διπλωματικών ενεργειών, καθώς και μία σειρά δράσεων και αντιδράσεων, τα οποία θα θέσουμε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα επιλεγούν και θα αποφασιστούν ποιες θα είναι αυτές οι διπλωματικές ενέργειες και ποια θα είναι τα μέτρα αντιδράσεως στα οποία η πλευρά μας θα προβεί”.

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι “δεν πρόκειται να εξαγγείλουμε εκ των προτέρων αυτά τα μέτρα”, προσθέτοντας ότι “θα τα αναγγέλλουμε εφόσον και όταν αυτά αποφασίζονται και τίθενται σε εφαρμογή”.

“Τα μέτρα θα είναι διπλωματικά, αλλά και νομικά, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται υπό εξέταση από τους νομικούς συμβούλους του κράτους”, είπε.

Ανέφερε ότι “αυτές οι προειδοποιήσεις που προέρχονται από την Τουρκία, ασκώντας τη δύναμή της για να την επιβάλει διά της δύναμης και όχι σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν αφορούν μόνο την Τουρκία, αλλά δυστυχώς αφορούν και την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η οποία πρέπει να αντιληφθεί ότι με τη δική της συνδρομή οδηγεί τις εξελίξεις σε όχι ευχάριστες ενέργειες όσον αφορά μιαν περίοδο για την οποία όλοι επενδύαμε για την αναζήτηση μιας ειρηνικής και δίκαιης λύσης του προβλήματός μας, και είναι λυπηρό διότι η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνδράμει σε τέτοιες ενέργειες που μας εξωθούν στο να πάρουμε και εμείς τα δικά μας μέτρα και αντιδράσεις που θα αφορούν την ίδια”.

“Λυπούμαι ειλικρινά  είπε ,γιατί η πρόκληση συνεχίζεται από πλευράς ηγετικών στελεχών της τουρκοκυπριακής κοινότητας που θέλουν να εμφανίζονται διεθνώς ως μετριοπαθείς. Μου ενθυμίζουν τις εποχές που, ενώ εμείς εργαζόμασταν σκληρά και δραστήρια για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι ίδιοι αντιμετώπιζαν τις προσπάθειες μας σαν εχθρικές και μας απειλούσαν για αντιδράσεις χωρίς όρια, ακόμα και με πόλεμο….»

Σε ερώτηση κατα πόσο αυτή η πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας δικαιολογεί διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάρει τις αποφάσεις του όταν ενώπιον του τεθούν όλες οι εισηγήσεις για δράσεις και θα κάνει τις επιλογές του την ώρα που πρέπει και σύμφωνα με τις εξελίξεις και τις προκλήσεις, όπως αυτές θα διαμορφωθούν”.

“Δεν είναι διαμορφωμένες αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία προειδοποίηση προς ναυτιλλομένους. Θα το δούμε στην εξέλιξη. Δεν μπορώ να απαντήσω εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας”, είπε.

Σε ερώτηση εάν κινδυνεύουν να διακοπούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι “οι συνομιλίες για να μπορούν να αποδώσουν δεν μπορούν να διεξάγονται κάτω από τις συνθήκες αυτού του είδους των προκλήσεων”.

Όσον αφορά τις διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ ότι θα προστατευθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι “οι ΗΠΑ έχουν επίσημα, δημόσια διακηρύξει το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε έρευνες και να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο που βρίσκεται στη δική της ΑΟΖ”.

“Οι ΗΠΑ έχουν, επίσης, διακηρύξει, και αυτό μας επανέλαβαν, ότι δεν συμφωνούν με οποιεσδήποτε ενέργειες οι οποίες θα αντίκεινται προς αυτήν την αρχή. Τώρα, ποια είναι η αποτελεσματικότητα των ενεργειών των ΗΠΑ είναι κάτι που θα το δείξουν στην πράξη τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν τις προσεχείς εβδομάδες. Μιλούμε για μία περίοδο έντασης, η οποία αναμένεται να κρατήσει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου”, είπε.

Σημείωσε ότι “ο κ. Ερντογάν δεν ορρωδεί ούτε απέναντι στον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, μέχρι του σημείου να φτάνει να λέει ότι είναι παρελθόν”.

Αντιδράσεις κομμάτων 

 

*Το ΑΚΕΛ  με ανακοίνωση του καλεί την κυβέρνηση να θωρακίσει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά χωρίς βεβιασμένες, σπασμωδικές ενέργειες.Η Τουρκία, προσθέτει , «θα πρέπει να τερματίσει πάραυτα την επικίνδυνη πολιτική κλιμάκωσης της έντασης και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία κατοχυρώνονται πλήρως από το διεθνές δίκαιο».Καλεί  επίσης  την κυβερνηση ι να καταγγείλει στον ΟΗΕ και την ΕΕ τις τουρκικές προκλήσεις και να απαιτήσει την παρέμβαση τους.Το ΑΚΕΛ  εκφράζει τη δυσφορία  του επειδη  μέχρι στιγμής , σε αντίθεση με τις άμεσες αντιδράσεις που υπήρξαν από τη διεθνή κοινότητα επί προηγούμενης διακυβέρνησης, ουδεμία δημόσια αντίδραση δεν είχαμε ούτε από τον ΟΗΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά ούτε και από πλευράς ΕΕ».Κατά συνέπεια, προστίθεται , «η Κυβέρνηση αντί να αυτολιβανίζεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης ότι πέτυχε τη δήθεν αναβάθμιση της διεθνούς αξιοπιστίας της Κύπρου, ως αποτέλεσμα της απόλυτης ταύτισης της με τα Δυτικά, Αμερικανο- νατοϊκά συμφέροντα, θα ήταν προτιμότερο να ενεργεί με τρόπο που να θωρακίζει στην πράξη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε την Κυβέρνηση να προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις ισχυρές χώρες που διαδραματίζουν ρόλο στην περιοχή και στην ΕΕ για να αποτραπούν οι νέες τουρκικές ενέργειες.

Σε δηλώσεις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “η ένταση των τουρκικών προκλήσεων και η επίδειξη ισχύος της Τουρκίας αυξάνεται βαθμιαία και επικίνδυνα”, προσθέτοντας ότι δεν πλήττει μόνο το βεβαρημένο και αρνητικό κλίμα των διαπραγματεύσεων αλλά συνιστά αλαζονική αμφισβήτηση του ανεφαίρετου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Αυτό το ζήτημα ξεφεύγει πλέον των ορίων του κυπριακού προβλήματος και αποτελεί μείζον πρόβλημα για την χώρα μας και για την ευρύτερη περιοχή”, πρόσθεσε.