Οι τρεις μαϊμούδες…

 

Της Ανδρούλας  Γκιούρωφ

????????????????????????????????????

Στα όχι και πολύ παλιά χρόνια, αρκετά σπίτια τοποθετούσαν ως διακοσμητικά, κάποια αγαλματίδια που αναπαριστούσαν τρεις μαϊμούδες. Η πρώτη  δεν έβλεπε, η δεύτερη δεν άκουε και η τρίτη δεν  μιλούσε. Παρόμοια παραλλαγή υπάρχει και στο φενγκ σούι με τους τρεις σοφούς Βούδες  οι οποίοι   σύμφωνα με τους «γκουρού» του είδους, πρέπει να  τοποθετούνται ψηλά σε ένα σημείο του σπιτιού  για να φέρνει ευημερία, υγεία, ευμάρεια ή κάτι τέτοιο.

Στην περίπτωση μας, στην Κύπρο όπου όλα μπορούν να συμβούν-ακόμα και να εκθειάζεται ο κατοχικός ηγέτης ενός παράνομου μορφώματος με πλήρη υποτέλεια στην Αγκυρα, επειδή τάχατες εναντιώθηκε στην Τουρκία του Ερντογάν – ισχύει  το  μήνυμα των τριών μαϊμούδων. Ένα μήνυμα το οποίο εμπεδώνουμε χρόνο με τον χρόνο από τις συμπεριφορές και στάσεις  «φίλων» και δήθεν συμμάχων.

Μη κανονικό κράτος με μη κανονικούς πολίτες

Είμαστε ένα μη κανονικό κράτος με μη κανονικούς πολίτες.

Ένα κράτος το οποίο δεν μπορεί να εξελιχθεί με κανόνες δικαίου όσο θα έπρεπε, εξαιτίας της συνεχιζόμενης τούρκικης κατοχής, με μια Τουρκία να ωρύεται προς πάσαν κατεύθυνση πως αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επειδή «κινδυνεύουν» από τους Ελληνοκύπριους. Μιας Τουρκίας που θέλει λέει, μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, όπως η ίδια την ερμηνεύει, με ανοικτό  ορίζοντα να την ελέγχει πλήρως στο μέλλον. Αποφεύγει, ωστόσο,  όπως ο διάβολος το  λιβάνι τη δημιουργία ενός  κουρδικού κράτους ή μια ΔΔΟ με Κούρδους στο έδαφος της, ή μιας υποτυπώδους αυτονομίας τους σε άλλη χώρα που γειτνιάζει με τα σύνορα της. Απειλεί θεούς και δαίμονες για ισοτιμία των Τ/κ σε μια ενδεχόμενη λύση αλλά στερεί τα στοιχειώδη δικαιώματα σε Κούρδους τους οποίους στο όνομα της δικής της ασφάλειας, εξοντώνει διαπράττοντας φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου.

Δεν βλέπουν δεν ακούν…μόνο μιλούν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία υποτίθεται είναι μια Ένωση με όλα τα κράτη μέλη της να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες ευκαιρίες, τις ίδιες ελευθερίες, παρακολουθεί απαθής όλες τις εξελίξεις στις οποίες πρωταγωνιστεί η Τουρκία. Τώρα θέλει να έχει και λόγο στην ενδεχόμενη επίλυση του Συριακού, ενώ όταν ξεκινούσε η περιλάλητη «πηγή ειρήνης» και έπνιγε στο αίμα τους Κούρδους,  η Ε.Ε. περιορίστηκε στις  γνωστές φραστικές καταδίκες, στις ανώδυνες ρητορικές και «έγειρε πίσω» παρακολουθώντας τη σφαγή.

Πριν μερικές μέρες  και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η εξοντωτική δράση της στην Συρία, η Τουρκία εξέδωσε τέσσερις παράνομες NAVTEX σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο για ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις στο μεγαλύτερο μέρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στην περίπτωση της Κύπρου η Ε.Ε. θυμίζει τις δύο πρώτες μαϊμούδες οι οποίες  κάνουν πως δεν βλέπουν και δεν ακούν. Με τη διαφορά ότι οι ηγέτες των Βρυξελλών μιλούν πολύ και δεν κάνουν τίποτε. Ακούσαμε για τα συμπεράσματα τα οποία υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επικυρώθηκαν από την σύνοδο των 27, αλλά δεν είδαμε να εφαρμόζεται κανένα μέτρο το οποίο θα οδηγεί στην αναχαίτιση της τουρκικής παραβατικότητας και να περιορίζει τις συνεχείς προκλήσεις. Τα γεωτρύπανα της Τουρκίας ήδη τρυπούν σε τεμάχια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ελίτ της Ε.Ε. δεν βλέπει και δεν ακούει. Οι δε δικοί μας , κυβέρνηση, παρατρεχάμενοι και  ΜΜΕ που δεν θυμίζουν την τρίτη μαϊμού, επειδή μιλούν πολύ, χαίρονται και πανηγυρίζουν  επειδή τα τουρκικά γεωτρύπανα δυσκολεύονται να τρυπήσουν. Μα αυτή είναι η ουσία; Επειδή δυσκολεύονται ή ότι τρυπούν ήδη παράνομα και θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούμε;

Από την άλλη έχουμε τους δήθεν συμμάχους και «φίλους» με τις τριμερείς, τετραμερείς  και πολυμερείς συμφωνίες οι οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση και το κυβερνών  ΔΗΣΥ θα αποτελούν αποτρεπτική ασπίδα  στην τουρκική επιθετικότητα.!!! Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Διαπιστώνουμε, (άλλωστε το είχαμε προβλέψει ) πως αυτή η ασπίδα έμεινε να χάσκει μετέωρη. Αντί να κοιτάζει το δάκτυλο που δείχνει τον θρασύτατο παραβάτη, αγναντεύει το πέλαγος. Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη σχεδόν καθημερινά κάνουν «κόσκινο» από τις παραβιάσεις τον εναέριο χώρο της Λευκωσίας και επειδή δύο ελληνικά F-16 συμμετείχαν πριν μερικές μέρες σε στρατιωτική άσκηση της Εθνικής Φρουράς, οι εγκάθετοι της Άγκυρας στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη  έσκισαν τα λαρύγγια τους από τις διαμαρτυρίες.

Ούτε ο «φίλος» τους Τσαβούσογλου δεν τους προσγειώνει!

Ακούμε τον Τούρκο ΥΠΕΞ να διαλαλεί πως «εάν δημιουργηθούν οι συνθήκες που έχουμε πει (τους όρους της Τουρκίας δηλαδή ) θα διεξάγουμε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, εάν οι Ε/Κ  δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με την «τδβκ». Κανένας όμως δεν μιλά για το παράνομο μόρφωμα, υποτελές στην Τουρκία  -όπως καταγράφεται σε σχετικό ψήφισμα των Ην.Εθνών- το ψευδοκράτος. Ούτε ο Γ.Γ.του ΟΗΕ ούτε και η απεσταλμένη του κα Λουτ που επανέρχεται στην Κύπρο τον άλλο μήνα ,είδαν άκουσαν ή μίλησαν. Σιγή νεκροταφείου.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «η επιχείρηση πηγή ειρήνης είναι τόσο σημαντική όσο και η επιχείρηση Κύπρου (το 1974)».

Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Τουρκία στέλνοντας στην περιοχή τα γεωτρύπανά της, άλλαξε ριζικά τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι η «Ε/κ πλευρά διεξάγει μονομερώς δραστηριότητες γεωτρήσεις», είπε ότι «με αυτές τις κινήσεις ενισχυθήκαμε εκεί περισσότερο και στο τραπέζι και στο πεδίο», ανέφερε.

«Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ κάνει γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας και εμείς αυτή την υφαλοκρηπίδα την έχουμε δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη και κάθε χρόνο το ανανεώνουμε αυτό. Τις δραστηριότητές μας στην υφαλοκρηπίδα μας δεν τη διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Στο θέμα της διαπραγμάτευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο συζητούμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ε/κ πλευράς και είμαστε πάντοτε μέσα για μια περιφερειακή συμφωνία. Αναφέρομαι στις χώρες της Μεσογείου στην περιοχή με μια αντίληψη διαμοιρασμού. Ο συνομιλητής του ε/κ τομέα είναι η «τδβκ», ανέφερε προκλητικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
«Εμείς σε αυτή την περιοχή (ανατολική Μεσόγειο) στέλνοντας και το δεύτερό μας γεωτρύπανο, δείξαμε σε όλο τον κόσμο ότι θα προστατεύσουμε τα συμφέροντας των Τ/Κ», ανέφερε.

Οι ηγέτες  ΑΚΕΛ ΔΗΣΥ επιμένουν καθημερινά για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό και δεν ακούν ούτε  βλέπουν τι λέει ο «φίλος»  τους Τσαβούσογλου ο οποίος θέτει  τους όρους της Τουρκίας ως προϋπόθεση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ (ο οποίος διαγκωνίζεται για νέος Γ.Γ. της Κ.Ε. του κόμματος)   λέει πως πρέπει να δούμε ποιά θα είναι τα συμφέροντα της Τουρκίας σε μια ενδεχόμενη λύση, κλείνοντας το μάτι με νόημα σε πιθανή συνδιαχείριση στους υδρογονάνθρακες. Δεν τολμούν ωστόσο να παραδεχτούν δημόσια πως εδώ και μερικά χρόνια ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ υποστηρίζουν  όπως ο μελλοντικός αγωγός φυσικού αερίου πρέπει να περάσει   στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.Ετσι νομίζουν πως θα κατευνάσουν το θηρίο.

Οι μη κανονικοί πολίτες της ΚΔ

Μια δράκα «επίλεκτων» που κατάφεραν με χίλιες δυο  ρουφιανιές και δολοπλοκίες  να κυβερνούν τους πολλούς, αποτελεί σήμερα την μάστιγα του παρ’ ολίγον κράτους δικαίου της ευτυχώς ακόμα μη εκλιπούσας  Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι τελευταίες αποκαλύψεις ότι η κυβέρνηση παραχωρούσε κυπριακά διαβατήρια έναντι μερικών εκατομμυρίων, σε διεφθαρμένους αξιωματούχους της Καμπότζης  ήταν μια άλλη σταγόνα στον ωκεανό της μίζας, της διαπλοκής και του αθέμιτου πλουτισμού επωνύμων. Οι υποτιθέμενοι ανεξάρτητοι θεσμοί του κράτους δεν είδαν, δεν άκουσαν και δεν μιλούν. Μιλούν μόνο εκείνοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν το θέμα πολιτικά. Γι’ αυτό και η έρευνα που εξάγγειλε το Υπουργικό Συμβούλιο για να ερευνήσει τον εαυτό του, τους πρώην και νυν υπουργούς του, θα ριχθεί όπως και τόσες άλλες έρευνες στον σκουπιδοτενεκέ.

Οι πολίτες της Κ.Δ ως μη κανονικοί πολίτες θα συνεχίσουν τον δρόμο που χάραξαν οι λίγοι επίλεκτοι και η αφρόκρεμα του «αν έχεις μέσο διάβαινε και ριζικό προχώρει …»Τουτέστιν , μην ακούς, μη μιλάς και μη ρωτάς.

Ως μη κανονικοί πολίτες οι Κύπριοι δεν απολαμβάνουν τις ελευθερίες των Ευρωπαίων πολιτών. Δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους από τα οποία εκδιώχθηκαν βίαια από τους τούρκους εισβολείς, δεν μπορούν να εγκατασταθούν στον τόπο που γεννήθηκαν. Κάποιοι προτιμούν να είναι τουρίστες στη γενέτειρα τους και καταδέχονται να χρηματοδοτούν με αγορές και στολίδια μαϊμού, το ψευδοκράτος που τους εμποδίζει με τις στρατιωτικές λόγχες της Τουρκίας να απολαύσουν τις περιουσίες τους.

Κατά τα άλλα το μήνυμα των τριών μαϊμούδων τείνει να γίνει τρόπος ζωής  όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στη διεθνή πολιτική σκακιέρα. Με τους παίκτες των μεγάλων δυνάμεων να αλλάζουν συνεχώς αμφιέσεις. Να μην βλέπουν, να μην ακούν και να μην μιλούν για τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας, η οποία με τον ισχυρισμό της ασφάλειας της μπορεί να κάνει ότι θέλει. Να φυλακίζει τον μισό πληθυσμό της χώρας, να εισβάλλει με άνεση σε κυρίαρχα κράτη, και τέλος να  κοροϊδεύει και τον Πούτιν και τον Τραμπ που «σφάζονται» ποιός θα κερδίσει την εύνοια του νεοσουλτάνου.

Γιατί ακόμα κανένας δεν αντιμίλησε στον Ερντογάν που είπε πως «εκεί που υψώνεται  η τουρκική σημαία δεν κατεβαίνει ποτέ…»