Ιρλανδός Πρόεδρος:Ανησυχίες για την επέμβαση Τουρκίας στη Συρία και ΑΟΖ Κύπρου

Βαθιά ανησυχία για το τί συμβαίνει στη Βόρεια Συρία και τη μονομερή επέμβαση της Τουρκίας στην περιοχή, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς στις δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.imagew

Ο κ. Χίγκινς προέτρεψε την Τουρκία να αναζητήσει μια εναλλακτική προσέγγιση στη βάση διαπραγματεύσεων, με την οποία να απορρίπτεται η στρατιωτική επέμβαση και η ανθρωπιστική συμφορά την οποία αυτή προκαλεί.

Παράλληλα, ο  Ιρλανδός Πρόεδρος  είπε πως συμμερίζεται την ανησυχία της Κύπρου για τις τουρκικές γεωτρητικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας την ανάγκη οι όποιες δραστηριότητες να αναλαμβάνονται με βάση το διεθνές δίκαιο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ θα στείλει συλλογικά ένα σταθερό και ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία.

Υπογράμμισε ακόμη πως η πλευρά μας είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να τερματιστούν οι τουρκικές παραβιάσεις.

Και οι δυο Πρόεδροι αναφέρθηκαν στις δηλώσεις του στις πολύ στενές σχέσεις Κύπρου και Ιρλανδίας και είπαν πως συζήτησαν για την περαιτέρω ενδυνάμωσή τους.

Στις δηλώσεις του ο κ. Χίγκινς είπε πως θα ήταν παράλειψη να μην εκφράσει τη βαθιά του ανησυχία ως Προέδρου της Ιρλανδίας για ό,τι συμβαίνει στη Βόρεια Συρία, και τη μονομερή επέμβαση της Τουρκίας στην περιοχή.

«Η πιθανότητα εξαναγκασμού ή αναγκαστικών επιστροφών προσφύγων είναι κάτι το αποτρόπαιο και εντελώς απαράδεκτο», ανέφερε και εξέφρασε «με τον πιο έντονο τρόπο» τη θέση πως οποιαδήποτε προσπάθεια δημογραφικής αλλαγής πρέπει να προκαλέσει τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας.

“Παροτρύνω την Τουρκία να αναζητήσει μια εναλλακτική προσέγγιση με βάση τις διαπραγματεύσεις, που να απορρίπτει τη στρατιωτική επέμβαση και την ανθρωπιστική συμφορά που αυτή προκαλεί”, σημείωσε.

Είπε ακόμη πως συμμερίζεται την ανησυχία της Κύπρου σε σχέση με τις ερευνητικές γεωτρήσεις στη θάλασσα, υπογραμμίζοντας πως οι δραστηριότητες στη θάλασσα πρέπει να αναλαμβάνονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, και οποιωνδήποτε απαραίτητων διαπραγματεύσεων που γίνονται σε αυτό το πλαίσιο.

“Και υποστηρίζω πάρα πολύ την αντίδραση της Κύπρου σε αυτό το θέμα”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας είπε πως η επίσκεψή του στην Κύπρο παρέχει την ευκαιρία για επαναβεβαίωση της δυνατής ιστορικής φιλίας μεταξύ Ιρλανδίας και Κύπρου, που μοιράζονται μια σειρά κοινών αξιών, εμπειριών και προοπτικών.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο κ. Χίγκινς επεσήμανε πως αυτό έχει επιπτώσεις για τους λαούς και της Κύπρου και της Ιρλανδίας, και πως η κάθε μια υπήρξε υποστηρικτική σε ότι αφορά τα ιδιαίτερα εθνικά θέματα της άλλης.

Επεσήμανε πως με δεδομένη την κοινή εμπειρία σε θέματα διενέξεων και οικοδόμησης ειρήνης, η Ιρλανδία υπήρξε παραδοσιακά ευαίσθητη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αναζήτησης μιας λύσης του Κυπριακού, διαβεβαιώνοντας πως «η ευαισθησία και η αλληλεγγύη μας θα συνεχιστούν».

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειές σας για την επίτευξη μιας λύσης που θα διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα για την Κύπρο μέσω μιας έντιμης, ισορροπημένης και διαρκούς λύσης», ανέφερε.  «Γνωρίζοντας ότι οι άοκνες προσπάθειες της Κύπρου στο πλαίσιο της αναζήτησης μια λύσης θα συνεχιστούν, η Ιρλανδία θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τέτοιες προσπάθειες, με την ελπίδα για διαρκή ειρήνη και συμφιλίωση στο νησί της Κύπρου», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην υποστήριξη που πρόσφερε η χώρα του στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Επεσήμανε ακόμη τους δεσμούς των δυο χωρών στον ναυτιλιακό τομέα, και υπογράμμισε πως η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ).

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρόεδρο Χίγκινς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και σε σχέση με τις τελευταίες παράνομες και απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας και την πρόθεση για διεξαγωγή ερευνητικών γεωτρήσεων εντός διεθνώς αναγνωρισμένων και αδειοδοτημένων τεμαχίων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Επεσήμανε πως αυτές οι ενέργειες συνιστούν, κατά πολύ, την πιο σοβαρή κλιμάκωση των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας μέχρι σήμερα και άλλη μια κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου, ενώ παράλληλα αποτελούν απειλή για την ευρύτερη σταθερότητα, ειρήνη και ασφάλεια στην ήδη ταραχώδη Ανατολική Μεσόγειο.

Είπε πως υπογράμμισε στον Πρόεδρο Χίγκινς πως «η πλευρά μας είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου να τερματιστούν οι τουρκικές παραβιάσεις, με πλήρη σεβασμό στην απρόσκοπτη εξάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη για την ενεργό στήριξη της Ιρλανδίας στην καταδίκη των τουρκικών ενεργειών «που δοκιμάζουν τις αξίες μας για προάσπιση του διεθνούς δικαίου και την ανάγκη συμμόρφωσης με την αρχή της διατήρησης και προώθησης καλών γειτονικών σχέσεων».

Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ θα στείλει συλλογικά ένα σταθερό και ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία.

Είπε πως σε αυτή την προσπάθεια και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν στη Σύνοδο Κορυφής, δεν έχει αμφιβολία ότι «θα λάβουμε για μια ακόμη φορά την πλήρη και αμέριστη υποστήριξή σας».

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη γνήσια ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για το προσωπικό ενδιαφέρον και την ισχυρή υποστήριξη του Προέδρου Χίγκινς στην εξεύρεση μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Διαβεβαίωσε πως προς αυτό τον σκοπό παραμένει δεσμευμένος να συνεχίσει τις άοκνες προσπάθειές του για τερματισμό του απαράδεκτο στάτους κβο και επανένωση της Κύπρου.

Ανέφερε πως ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό δεν είναι με τη διπλωματία των κανονιοφόρων, τις τακτικές εκβιασμού και τις προσπάθειες για να εξαναγκαστεί η πλευρά μας να διαπραγματευτεί υπό πίεση αλλά μέσω ενός περιβάλλοντος ισοτιμίας και ένα περιβάλλον που να συμβάλλει στη διεξαγωγή εποικοδομητικών συζητήσεων.

Σε ότι αφορά τη συζήτηση που είχαν για το Brexit, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αφού επεσήμανε πως τόσο η Κύπρος όσο και η Ιρλανδία θα επηρεαστούν σημαντικά από αυτό, είπε πως άκουσε με ενδιαφέρον τον Πρόεδρο Χίγκινς, ο οποίος του μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις και τις επιπτώσεις του Brexit για την Ιρλανδία και πως επανέλαβε «την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς την Ιρλανδία σε αυτό το ευαίσθητο θέμα».

«Η Κύπρος υποστηρίζει σθεναρά τη δέσμευση της ΕΕ να προστατεύσει την οικονομία σε όλο το νησί της Ιρλανδίας, καθώς και την Ενιαία Αγορά της ΕΕ και πιο σημαντικά τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και την ειρηνευτική διαδικασία», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της παραγωγικής του συνάντησης με τον κ. Χίγκινς όχι μόνο επαναβεβαίωσαν την εξαιρετική συνεργασία και τις συνέργειες που οι δυο χώρες έχουν δημιουργήσει τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, αλλά επίσης αντάλλαξαν απόψεις για την ανάγκη εμβάθυνσης του επωφελούς συνεταιρισμού τους, ειδικότερα στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού και της ανώτατης εκπαίδευσης.

Είπε πως συζήτησαν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ανησυχίας, ιδιαίτερα για τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή και το μέλλον της ΕΕ, αναφέροντας πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χίγκινς για την πρωτοβουλία της Κύπρου για συντονισμό των ενεργειών στην περιοχή σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της στην Ανατολή Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Σε σχέση με τη μετανάστευση είπε πως συμφώνησαν ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών συνεχίζει να αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και είπε πως απαιτεί μακροπρόθεσμες λύσεις. Παράλληλα σημείωσε τη συνεχή αύξηση στην εισροή μεταναστών και τις αιτήσεις για άσυλο στις νότιες χώρες της ΕΕ.

Είπε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα νέων κυμάτων μεταναστών «μετά την απαράδεκτη επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία», προσθέτοντας πως η από κοινού υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη προς αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της κοινής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης πως η Κύπρος εκτιμά πολύ τη βοήθεια που παρείχε η Ιρλανδία κατά τη διάρκεια της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και υπενθύμισε πως η Ιρλανδία είχε την Προεδρία της ΕΕ όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην Ένωση την 1η Μαϊου 2004.

Εξέφρασε παράλληλα ευγνωμοσύνη στην Ιρλανδία για τις χιλιάδες Ιρλανδών στρατιωτών και αστυνομικών που υπηρέτησαν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κατά τα τελευταία 55 χρόνια, και είπε πως τιμούμε με σεβασμό τη μνήμη των εννέα Ιρλανδών που έχασαν τη ζωή τους στο νησί υπηρετώντας την ειρήνη. Εξάλλου εξέφρασε ευχαριστίες για τη σημαντική συμβολή της Ιρλανδίας στο ανθρωπιστικό έργο της ΔΕΑ.