Εκδήλωση διαμαρτυρίας Κούρδων έξω από τις πρεσβείες ΗΠΑ-Ρωσίας

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι  Κούρδοι στους δρόμους της Λευκωσίας. Στις 11:00 η πορεία των Κούρδων ξεκίνησε  από το ΥΠΕΣ, με στάσεις στην αμερικανική πρεσβεία καθώς και στην πρεσβεία της Ρωσίας.b1c85218b8946c4742da1e2b6d64875f

Το ερχόμενο Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, έχει οριστεί ως Διεθνής Μέρα Συμπαράστασης στο Ροζαβά. Οι  Κούρδοι που διαμένουν στην Κύπρο καλούν  τους φίλους του Κουρδικού αγώνα και όλους τους δημοκράτες να οργανώσουν εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής και συμπαράστασης στο Ροζαβά».kourdoi_diamartyria_lefkosia3

 

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης μαζί με Αντιπροσωπεία του Κινήματος παρευρέθηκαν στη σημερινή πορεία καταδίκης της Τουρκίας ενώνοντας τη φωνή τους με τους Κούρδους που ζουν στο νησί μας και καταδικάζοντας τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία, στο κουρδικό Ροζαβά.

Η πορεία ξεκίνησε από το Υπουργείο Εσωτερικών κατευθύνθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία, και κατέληξε στη ρωσική πρεσβεία.kourdoi_diamartyria_lefkosia2

Ο πρόεδρο των Οικολόγων τόνισε ότι στεκόμαστε στο πλάι του Κουρδικού και Συριακού λαού και καλούμε τη Βουλή να καταδικάσει την εισβολή της Τουρκίας.Οι Οικολόγοι διαχρονικά συμπαραστέκονται στον αγώνα που δίνουν οι Κούρδοι αγωνιστές υπέρ της Δημοκρατίας και της Ειρήνης και τον στηρίζουν με κάθε τρόπο.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζει ανεπιφύλακτα τις επιθέσεις στα σύνορα της Συρίας από την Τουρκία και τη νέα τουρκική εισβολή εναντίον του Ροζαβά στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Για ετούτο τον λόγο, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταθέτει – κατόπιν συνεργασίας μαζί με τους βουλευτές της ΕΔΕΚ – στην αυριανή Ολομέλεια της Βουλής, ψήφισμα για καταδίκη της επίθεσης της Τουρκίας.kourdoi_diamartyria_lefkosia4

Η ψήφισή του κρίνεται ως κατεπείγουσα αφού καταδικάζει απερίφραστα την νέα παράνομη τουρκική εισβολή στη Συρία, τις πρακτικές εξόντωσης σε βάρος του κουρδικού και συριακού λαού και την ίδια ώρα καλεί τον κυπριακό λαό – θύμα και αυτός της εισβολής και κατοχής από την Τουρκία – να σταθεί αλληλέγγυος προς το λαό της Συρίας που ξεριζώνεται από την πατρίδα του.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητούμε από την Βουλή των Αντιπροσώπων να καταδικάσει ομόφωνα τον βομβαρδισμό των Κούρδων από την Τουρκία.

ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Επισημαίνοντας ότι η παράνομη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας,
Επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις της οποίας συμμετέχει και ο ούτω καλούμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», ο οποίος στην πραγματικότητα είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα και προωθεί τα τουρκικά συμφέροντα και στόχους στη Συρία
Επισημαίνοντας ότι η παράνομη εισβολή της Τουρκίας  θέτει στο στόχαστρο τους Κούρδους της Συρίας και άλλους πληθυσμούς που κατέφυγαν στην περιοχή εξαιτίας των επιθέσεων του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά και ολόκληρο το λαό της Συρίας.
Σημειώνοντας ότι οι Κούρδοι και άλλοι πληθυσμοί της περιοχής της Ροτζιάβα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο εθνοκάθαρσης μέσω της δημιουργίας και επέκτασης της λεγόμενης «ζώνης ασφάλειας».
Τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της για εγκατάσταση πληθυσμών στη λεγομένη «ζώνη ασφάλειας»
Τονίζοντας την ιδιαίτερη σημειολογία που έχει η επιδρομική τουρκική ενέργεια με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο,

Ομόφωνα:
Καταδικάζει απερίφραστα την νέα παράνομη τουρκική εισβολή στη Συρία, που συνιστά άλλη μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας, καθώς και τα εγκλήματα, τις λεηλασίες και τις καταστροφές που προκαλούν οι δυνάμεις εισβολείς στην περιοχή.

Καταδικάζει τις πρακτικές εξόντωσης σε βάρος του κουρδικού κ συριακου λαού

Εκφράζει την αλληλεγγύη της προς ολόκληρο το λαό της Συρίας, που υποφέρει εδώ και επτά χρόνια από τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία και τις ξένες επεμβάσεις στη χώρα του.

Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της σε όλους τους κατοίκους της Συρίας που υπόκεινται στον όλεθρο και την προσφυγιά που προκαλεί η τουρκική εισβολή.

            Καλεί τον κυπριακό λαό, θύμα και αυτόν της εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, να σταθεί αλληλέγγυος προς το λαό της Συρίας που ξεριζώνεται από την πατρίδα του.

Εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, που έδωσαν ηρωικό αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» και τα παρακλάδια του που συνιστούν διαρκή απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

            Εκφράζει τη συμπαράστασή της προς τους Κούρδους που ζουν στην πατρίδα μας και στον αγώνα τους για διεθνή κινητοποίηση ενάντια στην τουρκική εισβολή.

            Καλεί τη διεθνή κοινότητα να τερματίσει τη σιωπή της και να δραστηριοποιηθεί, ώστε να αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από τη Συρία και να γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη.

 Εκφράζει την απογοήτευση της για την απαράδεχτή μεταχείριση που έτυχαν οι Κούρδοι της Συρίας από τους μέχρι πρότινος συμμάχους που τους αφήσαν στο έλεος του τουρκικού στρατού

Επαναλαμβάνει την ανάγκη να προωθηθεί ο οριστικός τερματισμός της αιματοχυσίας στη Συρία μέσα από μια ειρηνική λύση, που θα βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.