«Η Μέρκελ δεν έχει ιδέα για την Ευρωπαϊκή πολιτική»



Χέλμουτ Κολ: Η Μέρκελ δεν ήξερε καν να φάει με μαχαιροπίρουνο

«Πρέπει να κάνεις το σταυρό σου με την ηλιιότητα της »δηλώνει ο πρώην  καγκελάριος ο οποίος υπήρξε ο μέντορας της

 

newego_LARGE_t_420_54405829_type12713Υπήρξε  το «κοριτσάκι» του, η προστατευόμενη του, την οποία βοήθησε να φθάσει στο ύατο αξίωμα  της γερμανικής πολιτικής σκηνης παραγκωνίζοντας τον τότε «νούμερο 2» του CDU Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ωστόσο, η αχαριστία που επέδειξε η ευεργετηθείσα Ανγκελα Μέρκελ στον μέντορά της έκανε τον Χέλμουτ Κολ να ξεσπάσει ενώπιον του βιογράφου του, Χέριμπερτ Σβαν. «Η Μέρκελ δεν ήξερε καν να φάει με μαχαίρι και πιρούνι» φέρεται να έχει πει στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του με τον Σβαν ο πρώην καγκελάριος, που σχολίαζε την άξεστη συμπεριφορά της στις επίσημες εκδηλώσεις: «Περιφερόταν άσκοπα στα επίσημα γεύματα και αναγκαζόμουν πολλές φορές να την επαναφέρω στην τάξη», λέει ο Κολ.
Η κάποτε θερμή σχέση μεταξύ των δύο πολιτικών μεταλλάχθηκε σε αντιπαλότητα, όταν η Μέρκελ αποστασιοποιήθηκε από τον Κολ, την περίοδο που εκείνος αποχωρούσε ταπεινωμένος από τους Χριστιανοδημοκράτες εξαιτίας ενός σκανδάλου χρηματοδότησης του κόμματος. «Πρέπει κανείς να κάνει τον σταυρό του με την ηλιθιότητά της» σχολίασε στον Σβαν ο Κολ, αναφερόμενος ακριβώς σε εκείνη την επώδυνη στιγμή της καριέρας του. Παρότι, δε, την είχε προωθήσει ως ικανότατο στέλεχος στην ιεραρχία του CDU, αργότερα εμφανίστηκε μετανιωμένος. Οσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ, ο Κολ είπε απαξιωτικά «μα αυτή δεν έχει ιδέα».
Στις συνομιλίες, αποσπάσματα των οποίων δημοσιεύει το σημερινό «Spiegel», ο Κολ κάνει ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με πολλούς από τους κομματικούς του «φίλους», όπως τον τέως πρόεδρο Κρίστιαν Βουλφ, τον οποίο αποκαλεί «προδότη» και «μηδενικό».
Αναφερόμενος, δε, σε ιστορικά γεγονότα όπως η πτώση της Ανατολικής Γερμανίας, δίνει τη δική του θεώρηση των πραγμάτων: «Είναι λάθος να παριστάνουμε ότι ξαφνικά ήρθε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στις πλατείες της Λειψίας και άλλαξε τον κόσμο». Κατά τον Κολ, η πραγματική αιτία για τις ραγδαίες εξελίξεις ήταν η αδυναμία της Μόσχας. Ο πρώην καγκελάριος βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον βιογράφο του για τη χρήση των μαγνητοφωνημένων συνομιλιών, καθώς προσπαθούσε να «μπλοκάρει» τη δημοσιοποίησή τους.
Νέο βιβλίο για την Ευρώπη
Παρότι του είναι δύσκολο να μετακινηθεί και παραμένει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας, ο Χέλμουτ Κολ σκοπεύει να παραστεί στην επανέκδοση της βιογραφίας του. Ακόμη, σύμφωνα με το «Focus», στις 3 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει το νέο του βιβλίο, «Με ανησυχία για την Ευρώπη-μια έκκληση», το οποίο αναμένεται ότι θα ταράξει εκ νέου τα νερά.