ΥΠΕΞ :Πριν τα μέσα Αυγούστου η συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με Ακιντζί

 

Εκείνο που προέχει ετούτη την ώρα είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοινώνοντας ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί πριν τα μέσα Αυγούστου.imagew.aspx

Ο Υπουργός Εξωτερικών μιλούσε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην εκδήλωση μνήμης για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «δημόσια έχει δηλώσει την ετοιμότητα του να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη (συνάντηση που προγραμματίζεται να γίνει πριν τα μέσα Αυγούστου), είτε κατ’ ιδίαν είτε στην παρουσία της κας Lute, προκειμένου να συζητηθούν οι συνθήκες σύγκλησης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, συνόδου με σύνθεση Κρανς Μοντανά, με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών».

Επανέναρξη των συνομιλιών συμπλήρωσε, που θα σημαίνει βεβαίως ότι και η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειές της εντός της χωρικής θάλασσας και της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, όπως επίσης και τους όποιους σχεδιασμούς για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Αναφερόμενος στις μαύρες επετείους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι σήμερα μετράμε 45 «τραγικά καλοκαίρια…Μετράμε όμως και σαράντα πέντε χρόνια στα οποία ο κυπριακός λαός δεν συμβιβάστηκε, δεν παραιτήθηκε, ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΕ».

Οι τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής δεν αποτελούν επαναλαμβανόμενες επετειακές ρητορείες αλλά χειροπιαστές αποδείξεις των ασήκωτων ευθυνών της Τουρκίας, έναντι της Κύπρου αλλά και έναντι της διεθνούς κοινότητας, πρόσθεσε.

Το Κυπριακό Πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί, είπε, και πρόσθεσε ότι «45 καλοκαίρια μετά, καθήκον όλων μας είναι να βεβαιωθούμε ότι ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΕ κανείς, όπως επίσης ότι ουδείς έπαψε να προσπαθεί για την επανένωση».

Παρά τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας, με αφοσίωση και αποφασιστικότητα και αξιοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας, ανέφερε ο Υπουργός, «καταβάλλουμε ειλικρινείς και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, στοχεύοντας σε μια λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη.

Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο».

Μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο, θα την αποκαθιστά ως ένα σύγχρονο, λειτουργικό και αποτελεσματικό ευρωπαϊκό κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μία και μόνη ιθαγένεια.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ειλικρινής βούληση μας είναι να τερματισθούν οι υφιστάμενες απαράδεκτες συνθήκες αποσταθεροποίησης και απειλών και η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, χωρίς χάσιμο χρόνου, με στόχο μια συνολική λύση του Κυπριακού που θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για όλους τους Κυπρίους, και ένα κράτος λειτουργικό και ανεξάρτητο.

Σε αυτό το Κράτος Μέλος της ΕΕ, δεν χωράνε ούτε εγγυήσεις, ούτε ξένοι στρατοί. Χωράει μόνο η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών της ΕΕ, για όλους τους πολίτες, στην οποία το επανενωμένο κράτος θα συνεχίσει να ανήκει.