Μ. Τσαβούσογλου και Μάικ Πομπέο συζήτησαν το ζήτημα των S-400 και F-35

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, όπως δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο Sputnik.595795

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Τουρκία, τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών F-35, καθώς και την κατάσταση στη Συρία, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν προηγουμένως την απόφαση να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 μετά την έναρξη των παραδόσεων τμημάτων των S-400 στη χώρα. Η συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα θα τερματιστεί έως τα τέλη Μαρτίου 2020.

«Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Τσαβούσογλου και ο Πομπέο συζήτησαν για τα F-35, τους S-400 και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του οδικού χάρτη για τη Μάνμπιτζ, της κατάστασης στην Ιντλίμπ, τη ζώνης ασφαλείας και τις διμερείς σχέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Τουρκία είχαν υπογράψει συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση συστημάτων S-400. Η τουρκική κίνηση προκάλεσε την αντίδραση της Ουάσινγκτον που είχε απειλήσει με κυρώσεις την Άγκυρα. Τον Ιούλιο, ξεκίνησαν οι παραδόσεις των πρώτων τμημάτων των S-400 στην Τουρκία. Την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, παρότι λίγα λεπτά νωρίτερα δήλωνε το.. αντίθετο!

Πηγή: Sputnik