Σεισμός 5,1 στην Αθήνα, ευτυχώς χωρίς θύματα

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκεστις  14:15 ο οποίος έγινε έντονα αισθητός2700344 στην Αθήνα και στην Αττική.
Η σεισμική δόνηση διήρκεσε περίπου δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Τo ρήγμα που έδωσε τον σεισμό της 19ης Ιουλίου με ισχύ 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ, βρίσκεται στα δυτικά- βορειοδυτικά του μεγάλου ρήγματος της Πάρνηθας και είναι παρακλάδι του. Το μήκος αυτού του υπορήγματος είναι 5 – 6 χλμ.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, δεν θα περίμενε κανείς από ένα τέτοιο ρήγμα να δώσει σεισμό. Αυτό το δυτικό- βορειοδυτικό κομμάτι του ρήγματος της Πάρνηθας δεν είχε σπάσει κατά τον μεγάλο σεισμό του 1999.

Το μικρό εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης της Παρασκευής δικαιολογεί και την ένταση του σεισμού που έγινε αντιληπτός όχι μόνο στην Αττική, αλλά και στην Κορινθία, τη Βοιωτία και τη Χαλκίδα, αλλά εξηγεί και τη βοή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του φαινομένου. Το σχετικά μικρό αυτό εστιακό βάθος δικαιολογεί και μια μακρά μετασεισμική ακολουθία η οποία άλλωστε καταμετράται από τις 14.15 που σημειώθηκε ο κύριος σεισμός.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκη Τσελέντη, ο σεισμός είχε επίκεντρο 25 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας στην περιοχή του Θριασίου και εστιακό βάθος 13 χλμ.. «Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό», αναφέρει.  Μιλώντας σε τηλ2700224εοπτικό σταθμό τόνισε πως «πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αν και είναι παρακινδυνευμένο να βγάλουμε συμπεράσματα τόσο νωρίς». Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για επόμενο δυνατό σεισμό.

Από τον σεισμό προκλήθηκαν υλικές ζημιές  και κατάρρευση παλών υποσττικών

 

Ένα τμήμα του κτηρίου της Marfin, στο κέντρο της Αθήνας, κατέρρευσε λόγω του σεισμού που σημειώθηκε μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για κατάρρευση στο εσωτερικό του κτηρίου, ενώ οι περιμετρικοί τοίχοι δεν εμφανίζουν πρόβλημα.