Φόβοι για επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στη Δύση από τζιχαντιστές

Μαχητές της Αλ Κάιντα στη Συρία σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε χώρες της Δύσης που σκοπό θα έχουν να προκαλέσουν μαζικές απώλειες ζωών, newego_LARGE_t_1101_54448887_type12681πιθανόν σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή “εικονικούς στόχους”, δήλωσε την Πέμπτη ο Αντριου Πάρκερ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βρετανίας, MI5.

Μιλώντας μετά την επίθεση στα γραφεία της γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo, κατά την οποία δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ 12 άνθρωποι, ο Πάρκερ προειδοποίησε πως είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί επίθεση στη Μεγάλη Βρετανία. “Μια ομάδα βασικών τρομοκρατών της αλ Κάιντα στη Συρία σχεδιάζουν να φέρουν εις πέρας επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στη Δύση”, δήλωσε ο Πάρκερ σε μία από τις σπάνιες δημόσιες ομιλίες του.

Ο ίδιος είπε ότι μαχητές της αλ Κάιντα στη Συρία σχεδιάζουν να “προκαλέσουν απώλειες ανθρώπινων ζωών σε μεγάλη κλίμακα, με επιθέσεις κατά των συστημάτων των μέσων μαζικής μεταφοράς ή εικονικών στόχων” στη Δύση.

Ωστόσο, κατάσκοποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ προβληματίζονται με το γεγονός ότι Πακιστανοί μαχητές της Αλ Κάιντα έχουν μεταβεί στη Συρία, κάτι που ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν πως θα μπορούσε να αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για να εξαπολύσουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Δύσης.

Ο Άντριου Πάρκερ είπε πως πυρήνες της Αλ Κάιντα στη Συρία σχεδιάζουν καλά μελετημένες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αεροσκαφών, του δικτύου συγκοινωνιών και εμβληματικών κτιρίων και μνημείων στη χώρα.

Ο γενικός διευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών ασφαλείας πρόσθεσε ότι μόνο τους τελευταίους μήνες έχουν αποτραπεί τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις επί βρετανικού εδάφους, όλες συνδεόμενες με ισλαμιστές που επέστρεψαν από τη Συρία.

Όπως εξήγησε, εκατοντάδες Βρετανοί τζιχαντιστές έχουν επιστρέψει στη χώρα από τη Συρία, έχοντας λάβει εκπαίδευση και μεταφέροντας στην Ευρώπη μία «διεστραμμένη ιδεολογία». Οι περισσότεροι από αυτούς τους περίπου 600 Βρετανούς «θήτευσαν» στο πλευρό τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο ορισμένοι βρέθηκαν σε στρατόπεδα του Μετώπου Νούσρα, παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Οι περισσότερες από τις συνωμοσίες που έχουν εξαρθρωθεί από τις βρετανικές αρχές ήταν σχέδια επίθεσης πίσω από τα οποία βρισκόταν το Ισλαμικό Κράτος και ακόλουθοι της οργάνωσης. Αυτές οι επιθέσεις κρίνονται χτυπήματα χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Ωστόσο, η MI5 είναι αντιμέτωπη και με πιο προσεκτικά οργανωμένες απειλές από οργανώσεις που σχετίζονται με τον πυρήνα της Αλ Κάιντα.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι πιστεύεται ότι συνδέονται με το Παρίσι, καθώς δημοσιευθείσες φωτογραφίες δείχνουν τον Σερίφ Κουασί, έναν εκ των φερόμενων δραστών, να παίζει ποδόσφαιρο με τον Τζαμέλ Μπεγκάλ, καταδικασθέντα τρομοκράτη που ζούσε στη Βρετανία και στρατολογούσε νεαρούς στην οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν μέσω τεμένους του βορείου Λονδίνου.

Το Φόρεϊν Όφις ανανέωσε σήμερα την ταξιδιωτική σύσταση για όσους ταξιδεύουν προς τη Γαλλία προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αδιάκριτων τρομοκρατικών επιθέσεων.