Υποτελείς καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμαν

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

????????????????????????????????????

Αυξάνονται οι ειδικοί, οι συμβουλάτορες οι από καθ’ έδρας διδάκτορες για τι δέον γενέσθαι με την Τουρκία η οποία μεθοδικά  εφαρμόζει βήμα, βήμα τους σχεδιασμούς της για την αρπαγή  ολόκληρης της Κύπρου.Εκδίδει NAVTEX σε περιοχές που δεν της ανήκουν,απειλεί και τσαντίζεται αν κάποιος σηκώσει το δάκτυλο να την επιπλήξει.

Αλλοι λένε να πάμε με τα νερά της, άλλοι με τους αμερικανούς επειδή «τσακώθηκαν» μαζί της και είναι «χρυσή ευκαιρία» να εκμεταλλευτούμε την οργή των αμερικανών εναντίον του ανυπάκοου Ερντογάν.

Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη εισβολή της Τουρκίας στα Κυπριακά κατα το διεθνές και Ναυτικό Δίκαιο  χωρικά ύδατα και στην καθορισμένη ΑΟΖ της.

Πάγωσαν οι χαρούμενοι διθύραμβοι των κυβερνώντων – ΔΗΣΥ πως τώρα έχουμε ισχυρούς συμμάχους τις ΗΠΑ και τον Ισραήλ που θα μας σώσουν.Αμ δε! Αυτοί έχουν αλλού στραμμένο το βλέμμα .Ενισχύονται στρατιωτικά στη Μέση Ανατολή, στέλλουν πυραύλους πάτριοτ,κατασκοπεύουν τους Ρώσους μέσω των Βαλτικών χωρών και με το δάκτυλο στην σκανδάλη σημαδεύουν  τους Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης που αποδεικνύονται σκληρά καρύδια  για τα δόντια των Τραμπ-Πομπέο –Μπόλτον.

Η κυβέρνηση μας κάθιδρη και ασθμαίνουσα τρέχει   στην Ε.Ε.μπας και δεήσουν οι ηγέτες  της να πάρουν μέτρα εναντίον της ακάθεκτης πλέον  τουρκικής προέλασης.

Ο Κατρούγκαλος τηλεφωνεί στον Μπόλτον και ζητά βοήθεια για τις παραβιάσεις της Τουρκίας και τις υπο υλοποίηση απειλές για γεωτρήσεις έξω από το Καστελλόριζο.Το Στέιτ ντιπάρτμεντ περιορίζεται να επαναλάβει   τα γνωστά περι «ψυχραιμίας και αυτοσυγκράτησης», συγκρατώντας την οργή του για τα φιλορωσικά παίγνια του Ερντογάν.Η Ρωσία αδημονεί να παραδώσει τους S-400στην Τουρκία ευελπιστώντας πως ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει  τον τσαμπουκά κατά των ΗΠΑ, προκαλώντας την τύχη του. Κατάπιε και αυτή τον θυμό της όταν μόλις πριν τέσσερα χρόνια (τον Νιόβρη του 2015) Τουρκμένοι Γκρίζοι Λύκοι κτυπούσαν με πύραυλο ένα ρωσικό αεροσκάφος Sukhoi-54 εντός Συριακού εδάφους   σκοτώνοντας στον αέρα ένα πιλότο της και βασανίζοντας  μέχρι θανάτου έναν ρώσο πεζοναύτη.

Η υποτέλεια στάζει …φαρμάκι

Στα καθ’ ημάς, συνεχίζεται ο «μεγάλος θυμός» για το «μυστικό» δείπνο Αναστασιάδη μετα συζύγων στην κατοικία του εκπροσώπου της Μαρωνήτικης κοινότητας,   με τον εκλεκτό του Ερντογάν Κουτρέτ Οζερζάι ο οποίος  προαλείφεται για την «προεδρία» του ψευδοκράτους το 2020 εκτοπίζοντας τον Ακιντζί.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επιμένει να θέτει «αμείλικτα» ερωτήματα  για το δείπνο και κατηγορεί τον Αναστασιάδη γιατί να δειπνήσει με τον εκλεκτό της Τουρκίας ο οποίος επιδιωκει δύο κράτη και διχοτόμηση. Κανένας όμως δεν του αντέστρεψε τα ερωτήματα γιατί και ο ίδιος είχε δείπνο στην κατοικία μάλιστα του περιβόητου Τούρκου ΥΠΕΞ  Μ. Τσαούσογλου  μόλις πέρσι στις 23 Νοεμρίου 2018, ο οποίος είναι πιο άνθρωπος του Ερντογάν και πιο βαθειά μπηγμένος στο βαθύ κράτος  της Τουρκίας.Ούτε και του υπενθύμισαν για την συνάντηση του τον Γενάρη του 2016 με τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου και τον τότε και νυν τούρκο ΥΠΕΞ.

Πολιτική αμνησία ή mea culpa εκ των υστέρων για τις επαφές του με εκπροσώπους του βαθέως κράτους;

 

Εν δυνάμει «δολώματα»

Είτε Τσίπρας ειτε Μητσοτάκης το ίδιο και το αυτό. Και με τους δυό συνεργάζεται ο Αναστασιάδης και δεν αντιλαμβάνεται (ή το αντιλαμβάνεται και το προσπερνά) ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν γίνει ακόμα μια φορά εν δυνάμει δολώματα και εργαλεία διαπραγμάτευσης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ λόγω της ολοένα και πιο βαθειάς εξάρτησης και των δύο χωρών  από τις τελευταίες.

Οταν δημοσιογράφοι και αναλυτές χαρακτηρίζουν «παλαιολιθικές τις αντιδράσεις για το περιβόητο νομοσχέδιο Μενέντεζ- Ρούμπιο, το οποίο ορθώς αναγιγνώσκεται και ως μέσο πίεσης προς την Τουρκία, δεν μπορεί παρά να συμβαίνουν δύο τινά. Είτε δεν το διάβασαν και προτιμούν το αφήγημα των κυβερνώντων και των παρατρεχάμενων τους, ή κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Μια χώρα όπως η Κύπρος με την κατοχή να απειλεί να μονιμοποιήσει τα τετελεσμένα και να προελάσει και πέραν των όσων η Τουρκία σφετερίζεται, μία επιλογή έχει.

Πολυμερείς σχέσεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής χωρίς να αποκλείει πιο ευέλικτες και πολυμερείς, στρατηγικές συμμαχίες τόσο με περιφερειακούς, όσο και με παγκόσμιους δρώντες. Οχι να βυθίζεται πιο  έντονα υπό την πατρωνία των ΗΠΑ.Την ώρα μάλιστα που γίνεται λόγος για προσφυγή στο Σ.Α. του ΟΗΕ κατά της απόφασης για άνοιγμα των Βαρωσίων υπο τουρκική διοίκηση.