Ανάπτυξη χειμερινού τουρισμού-Από τα λόγια στην πράξη- Πότε ;;;

Του Γιώργου Μωϋσή*

Είναι το ολιγότερο καταθλιπτική η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα, τόσο ο ΚΟΤ όσο και τα περισσότερα Τουριστικά θέρετρα της χώρας μας, την στιγμή που όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πηγαίνουν διακοπές το χειμώνα και ταξιδεύουν αναζητώντας τον ήλιο, wallpaperwintersports001-1600x1200προτιμώντας διακοπές στην παραλία από τα χειμερινά σπορ. Οι παραδοσιακές χειμερινές διακοπές για σκι στις Άλπεις έχουν υποστεί απώλειες.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του World Travel Monitor από την IPK International, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι παραθεριστές εγκαταλείπουν τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, προτιμώντας προορισμούς όπου ο ήλιος λάμπει σχεδόν πάντα. Η έρευνα, η οποία ανατέθηκε από την ITB Berlin, δείχνει ότι τα τελευταία επτά χρόνια, ο αριθμός των Ευρωπαίων που πηγαίνουν διακοπές το χειμώνα έχει αυξηθεί κατά περίπου 50 τοις εκατό. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2013, οι Ευρωπαίοι πραγματοποίησαν περίπου 127 εκατ. ταξίδια διακοπών στο εξωτερικό ( οι αφίξεις Ευρωπαίων Τουριστών στην Κύπρο για την περίοδο Νοεμβρίου 2013 – Μάρτιου 2014 ήταν 261151 – πηγή/στατιστική υπηρεσία). Αυτό σημαίνει ότι σε σύγκριση με τις καλοκαιρινές διακοπές, οι χειμερινές διακοπές έχουν αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Σύμφωνα με την έρευνα οι διακοπές σε παραλίες ήσαν πολύ πιο δημοφιλείς από ότι τα ταξίδια σε χιονισμένους προορισμούς.

Κατά τα τελευταία επτά χρόνια, από την άποψη του μεριδίου τους στην αγορά τα χειμερινά ταξίδια των Ευρωπαίων στο εξωτερικό έχουν αυξηθεί κατά 30-40%. Οι Βρετανοί και Γερμανοί πολίτες ιδίως λαχταρούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και το χειμώνα. Τα τελευταία επτά χρόνια έχουν αλλάξει τακτικά θέσεις στην κατάταξη για το έθνος που πηγαίνει περισσότερες χειμερινές διακοπές από οποιοδήποτε άλλο. Το 2013 η Γερμανία ήταν στην πρώτη θέση της λίστας, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και τη Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι ταξιδιώτες καταλαμβάνουν δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Συνολικά, υπήρξε σημαντική αύξηση του αριθμού των ταξιδιών διακοπών που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό από τους Ρώσους. Οι χειμερινές διακοπές στο εξωτερικό ήσαν πάντα πολύ σημαντικές για τους Σουηδούς. Σύμφωνα με την έρευνα το 52% προτίμησε να πάει διακοπές στο εξωτερικό τους κρύους μήνες του χειμώνα παρά το καλοκαίρι. Για το ήμισυ των ερωτηθέντων στη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κροατία οι χειμερινές διακοπές στο εξωτερικό ήταν επίσης πολύ σημαντικές.

Εστιάζοντας στον τύπο των χειμερινών διακοπών που πραγματοποίησαν οι Ευρωπαίοι στο εξωτερικό, το 2013 περίπου το 25% πήγε για διακοπές στην παραλία, ενώ το 23% πήγε διακοπές σε πόλεις και το 17% προτίμησε περιηγήσεις. Αντίθετα, οι διακοπές σε χιονισμένους προορισμούς αποτέλεσαν μόνο το 7% των χειμερινών ταξιδιών στο εξωτερικό των Ευρωπαίων. Ωστόσο, όταν πρόκειται για ταξίδια για σκι ή διακοπές στο χιόνι οι εγχώριοι προορισμοί γενικά προτιμώνται σε σχέση με εκείνους του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά το μερίδιο αγοράς οι χειμερινές διακοπές στην παραλία έχουν αυξηθεί κατά 4%, ενώ οι διακοπές για χειμερινά σπορ έχουν μειωθεί κατά 3%. Την ίδια στιγμή, άλλα είδη διακοπών έχουν περισσότερο ή λιγότερο διατηρήσει το μερίδιο αγοράς τους.

Το 2013 οι Ευρωπαίοι ξόδεψαν κατά μέσο όρο οκτώ ημέρες για χειμερινές εξορμήσεις, με συνολικές δαπάνες ύψους περίπου 890 ευρώ. Οι διακοπές στην παραλία διήρκεσαν κατά μέσο όρο δέκα ημέρες, πολύ περισσότερο από τις διακοπές για χειμερινά σπορ οι οποίες είχαν διάρκεια επτά ημερών. Σε περίπου 1.000 ευρώ ανήλθαν οι δαπάνες για διακοπές στην παραλία, ενώ το ποσό που δαπανάται για ταξίδια με σκοπό τα χειμερινά σπορ ανέρχεται σε 700 ευρώ περίπου. Η Ισπανία ήταν ο πιο δημοφιλής χειμερινός προορισμός για διακοπές, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ιταλία. Ομαδοποιώντας τις διακοπές για χειμερινά σπορ και τις διακοπές στην παραλία σε δύο κατηγορίες, η έρευνα διαπίστωσε ότι η Αυστρία ήταν ο πιο δημοφιλής ξένος προορισμός για χειμερινά σπορ. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελβετία και η Γερμανία απείχαν αρκετά στην κατάταξη. Η Ισπανία ήταν ο Νο1 προορισμός για χειμερινές διακοπές στην παραλία, ακολουθούμενη από την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Ταϊλάνδη και την Ελλάδα.

Λαμβάνοντας όλα τα πιο πάνω υπόψη και ειδικά το ότι η Κύπρος προσελκύει μόνο το αξιοθρήνητο 0.2% των Ευρωπαίων χειμερινών ταξιδιωτών τίθενται τα πιο κάτω ερωτήματα στους σημερινούς Κυβερνώντες.

Ποια είναι η Στρατηγική της σημερινής Κυβέρνησης για προσέλκυση περισσότερων Τουριστών κατά την διάρκεια του χειμώνα (Νοέμβριο- Μάρτιο)?

Έγινε/αν Μελέτη/ες για να εντοπιστούν οι ανάγκες, οι προσδοκίες των πελατών που ταξιδεύουν για χειμερινές διακοπές έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε ανάλογα (σε υποδομές κλπ)?

Ποια πρακτικά μέτρα και σε ποιες αγορές στόχους παρθήκαν για την προσέλκυση περισσότερων Τουριστών κατά την διάρκεια του χειμώνα?

Ποιες συνέργειες έγιναν με τους Τουριστικούς Εταίρους για προσέλκυση περισσότερων Τουριστών κατά την διάρκεια του χειμώνα?

Ποιος συντονίζει, επιβλέπει την όλη Στρατηγική ?

*Hospitality & Tourism Director

MKR Mansystems Business Consultants Ltd

Μέλος ΣΕΣΕΚ

www.sesek.com.cy