Αύξηση επιδόματος διακίνησης ατόμων με αναπηρία και πρόστιμο 12% στην πρόωρη σύνταξη

Αύξηση 50% στο επίδομα διακίνησης ατόμων με αναπηρία που εργάζονται ή σπουδάζουν επιφέρει νομοσχέδιο που συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής. Μάλιστα, στους δικαιούχους προβλέπεται να συμπεριληφθούν άλλα 1900 άτομα τυφλά που μέχρι σήμερα δεν λάμβαναν το επίδομα. Παράλληλα, στην Επιτροπή συζητήθηκε το θέμα της κατάργησης του προστίμου του 12% σε όσους εργαζομένους θέλουν να αφυπηρετήσουν πρόωρα στο 63ο έτος της ηλικίας τους, με το Υπουργείο να δεσμεύεται να προχωρήσει σε μελέτη του ζητήματος και να την παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής είπε αρχικά πως οι συντάξεις του ΤΚΑ παρά τις αυξήσεις που έτυχαν κατά καιρούς, παραμένουν χαμηλές ενώ περαιτέρω μείωση επέφερε το πρόστιμο του 12% που επιβάλλεται σε όσους αφυπηρετήσουν πρόωρα στο 63οέτος.

Ο κ. Φακοντής είπε πως το ΑΚΕΛ ενέγραψε θέμα στην Επιτροπή με σκοπό να συμβάλουν στην αύξηση των συντάξεων και να μην υπάρχουν συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας, και πρόσθεσε πως μια από τις εισηγήσεις είναι η κατάργηση της μείωσης του προστίμου του 12%. Η κατάργηση ή τροποποίηση του προστίμου θα ενθαρρύνει περισσότερο κόσμο που θα ήθελε να αφυπηρετήσει στο 63ο συμβάλλοντας και στη μείωση της ανεργίας.

Σημείωσε πως σήμερα υπάρχει και η στρέβλωση που αν κάποιος αφυπηρετήσει στο 63ο έτος της ηλικίας του, λόγω του προστίμου, λαμβάνει συνολικό ποσό μικρότερο από την κοινωνική σύνταξη, η οποία δίδεται από το πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και οι οποίοι δεν συμβάλουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε πως το 12% θα μπορούσε σε πρώτο στάδιο να καταργηθεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους και για τα ανθυγιεινά και βαριά επαγγέλματα και σταδιακά να επεκταθεί σε όλες τις συντάξεις. Σημείωσε πως από πλευράς Κυβέρνησης, δόθηκε η απάντηση ότι γίνεται μελέτη η οποία θα είναι έτοιμη πριν το τέλος του έτους και θα έχει προτάσεις για συζήτηση, με στόχο να βρεθεί η λύση.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, είπε πως για το θέμα της κατάργησης του 12% έχει γίνει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με το Υπουργείο Εργασίας να δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε αναλογιστικές μελέτες και σε εξέταση του συνόλου του πλαισίου που αφορά ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους και θα επιστρέψει με συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε πως τα τελευταία 3 χρόνια ενώ αναγνωρίζεται το πρόβλημα με το πρόστιμο του 12%, το Υπουργείο δεν έχει φέρει καμία πρόταση για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία. «Είναι τραγικό σε μια ευρωπαϊκή χώρα να περνά ακόμα μια χρονιά χωρίς να υπάρχει βελτίωση σε αυτό το τομέα», είπε και πρόσθεσε πως το ΕΛΑΜ έχει καταθέσει πρόταση για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα από το 2016 βασιζόμενο στο μοντέλο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σημείωσε πως η πρόταση αυτή δεν έχει συζητηθεί καν και το Υπουργείο σήμερα επανέλαβε πως θα προχωρήσει σε άλλη μια αναλογιστική μελέτη, δηλαδή θα χαθεί και άλλος χρόνος. Αυτό που επιζητά το ΕΛΑΜ είναι να αποκατασταθεί η αδικία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, στις δικές του δηλώσεις είπε πως η ισοπεδωτική μεταχείριση μεταξύ των συνταξιούχων οι οποίοι έχουν συνεισφέρει για πάρα πολλά χρόνια και λαμβάνουν τα ίδια με αυτούς που δεν είχαν συνεισφέρει, δημιουργεί αντικίνητρα εργασίας γιατί, όπως είπε ένας συνταξιούχος μπορεί να έχει εργαστεί 15 χρόνια και να δικαιούται κατώτατη σύνταξη και ένας άλλος να έχει εργαστεί 20 ή 25 χρόνια και να δικαιούται την ίδια σύνταξη. Όπως είπε πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εργαζομένους να παίρνουν περισσότερα χρήματα όσο περισσότερα χρόνια εργάζονται.

Επίδομα σε άτομα με αναπηρίες

Ο κ. Φακοντής ανέφερε πως συζητήθηκε το νομοσχέδιο που έχει να κάνει με την παροχή επιδόματος διακίνησης σε άτομα με αναπηρίες που εργάζονται ή φοιτούν, σημειώνοντας πως το νέο αυτό νομοσχέδιο αυξάνει το επίδομα από 51 ευρώ σε 75 ευρώ σε άτομα με σοβαρά προβλήματα στα κάτω άκρα και από 102 σε 150 σε άτομα με περιορισμό στην οξύτητα της όρασης και σε άτομα με τετραπληγία ανεξαρτήτως αν εργάζονται ή φοιτούν.

Σημείωσε πως εισάγεται μια νέα κατηγορία, αυτή των τυφλών ατόμων, στους οποίους θα παρέχεται το επίδομα διακίνησης ύψους 75 ευρώ, ανεξάρτητα αν εργάζονται ή σπουδάζουν. Αυτή η νέα κατηγορία των τυφλών ατόμων ανέρχεται στους 1900 νέους δικαιούχους, ενώ σήμερα μόλις 120 τυφλά άτομα που σπουδάζουν ή εργάζονται λαμβάνουν το επίδομα.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού χαιρέτισε την κατάθεση του νομοσχεδίου για αύξηση του επιδόματος διακίνησης για άτομα με αναπηρίες.