Η μη λύση του Κυπριακού σε όσα μετανιώνει ο Γιούνκερ

 

Δεν θα υπάρξει επανδιαπραγμάτευση για το Brexit, αναφέρει

 

Ένα από τα σημεία για τα οποία “μετανιώνει” σε σχέση imagew-4.aspxμε τη θητεία του στο τιμόνι της Κομισιόν ήταν η μη επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο γραφείο Βρυξελλών του δημοσιογραφικού δικτύου Politico. Συγκεκριμένα ο απερχόμενος Πρόεδρος δήλωσε πως μετανιώνει που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει μια συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Πρόεδρος Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε μάλιστα σχετικά ότι έχει την εντύπωση πως “εδώ και μήνες ότι το κύριο ενδιαφέρον για τη βρετανική πολιτική κοινωνία ήταν να αντικατασταθεί η Τερέζα Μέι και όχι πώς να βρεθεί μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

“Τέλος πάντων, η συμφωνία υπάρχει “, συνέχισε. “Έχουμε συνάψει με την Τερέζα Μέι τη συμφωνία απόσυρσης, η οποία δεν είναι συνθήκη μεταξύ της Τερέζα Μέι και του  Γιούνκερ, αλλά μια συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρέπει να γίνεται σεβαστή. τον επόμενο Βρετανό πρωθυπουργό. Και για να είμαι σαφής, δεν θα υπάρξουν επαναδιαπραγματεύσεις όσον αφορά το περιεχόμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης”.

Όσο για το Trump, ο Juncker δήλωσε ότι είχε μια καλή προσωπική σχέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και σημείωσε ότι “αξίζει τον σεβασμό επειδή είναι πρόεδρος της χώρας, και δεν πρέπει να συνοδεύουμε τις κινήσεις του με δυσάρεστα σχόλια από την ευρωπαϊκή πλευρά.”

Αναφορικά με τη διαδικασία των επικεφαλής υποψηφίων (spitzenkandidaten) τόνισε ότι είναι υπέρμαχος της διαδικασίας και δεν θα ήθελε να επιστρέψουμε στην εποχή “όπου οι ηγέτες επιλέγουν τον Πρόεδρο της Κομισιόν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο”. Ξεκαθάρισε τέλος ότι θα ήθελε να δει τον επικεφαλής υποψήφιο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ να τον διαδέχεται στην προεδρία της Κομισιόν.