Συνάντηση Λαβρόφ Κατρούγκαλου στην Αγ.Πετρούπολη

Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.3667037

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο κ Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση επεσήμανε, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για άλλη μια φορά το καλό κλίμα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και έκανε γνωστό πως οι σχέσεις σε όλους τους τομείς θα ενισχυθούν.

«Η Ελλάδα και η Ρωσία διατηρούν ιστορικά καλές σχέσεις και κοινή πεποίθηση είναι ότι οι σχέσεις αυτές θα ενισχυθούν σε όλους τους τομείς».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να διαδραματίσει ρόλο «γέφυρας» μεταξύ ΕΕ και Ρωσικής Ομοσπονδίας και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύστημα ευρωπαϊκής ασφαλείας, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τη δέσμευσή του για ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς επεσήμανε από την πλευρά του και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρρόφ, που έκανε γνωστό πως στη συζήτηση βρέθηκαν θέματα που αφορούν στη διεθνή και περιφερειακή ατζέντα.

«Οι υπουργοί συζήτησαν για τη σημερινή κατάσταση των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο της εφαρμογής των συμφωνιών που επετεύχθησαν ως αποτέλεσμα των συνομιλιών κορυφής. Σχεδιάζονται σχέδια για την περαιτέρω βελτίωση του νομικού πλαισίου συνεργασίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι Λαβρόφ και Κατρούγκαλος επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προωθήσουν κοινά προγράμματα που αφορούν τον εμπορικό, οικονομικό, πολιτιστικό και ανθρωπιστικό τομέα.

Παράλληλα χαιρέτισαν την έναρξη του έτους Ρωσίας-Ελλάδας για τη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία, που ξεκίνησε τον Μάιο.

«Όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία, την Ουκρανία και τη Βενεζουέλα, έχει συμφωνηθεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την πολιτική και διπλωματική διευθέτηση βάσει του διεθνούς δικαίου », τόνισε το ρωσικό υπουργείο

Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε στο ιστορικό παλάτι Κονσταντίνοφ.

Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης SPIEF, διεξάγεται από το 1997, και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φόρουμς παγκοσμίως στα οποία συζητούνται τα φλέγοντα οικονομικά ζητήματα της διεθνούς σκακιέρας.

Όπως είχε δηλώσει ο κ Κατρούγκαλος στο Sputnik είναι η 3η φορά που επισκέπτεται το συγκεκριμένο φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Πηγή: Sputnik