Στα €180 εκατ. ετησίως οι ζημιές για την Κύπρο λόγω παραποίησης/απομίμησης προϊόντων

 

Στα €180 εκατ. ανέρχονται στην Κύπρο οι οικονομικές ζημιές ανά έτος λόγω παραποίησης και απομίμησης προϊόντων σε 11 κλάδους της οικονομίας, κάτι που αντιστοιχεί στο 14,2% των πωλήσεων στο σύνολο των κλάδων αυτών, όπως αναφέρεται σε νέα μελέτη για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO).imagew-1.aspx

Οι απώλειες ανά κάτοικο στην Κύπρο ανέρχονται στα €212, ενώ στις 1405 ανέρχεται το σύνολο των θέσεων εργασίας που χάθηκαν. Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες απώλειες στην Κύπρο λόγω παραποίησης και απομίμησης προϊόντων ήταν οι κλάδοι της ένδυσης και της υπόδησης με απώλειες €90 εκατ. ή 17,1% της συνολικής παραγωγής, στα καλλυντικά οι απώλειες ανέρχονται στα €24 εκατ. ή στα 15,5% της συνολικής παραγωγής, στα φάρμακα στα €19,9 εκατ. ή στο 8,8% της παραγωγής, στα κοσμήματα στα €13 εκατ. ή στο 13,3% της παραγωγής και στα κρασιά και αλκοολούχα ποτά στα €10 εκατ. ή στο 12,7% της παραγωγής.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκή Ένωση οι ζημιές φτάνουν ετησίως στα €56 δισεκ., που αντιστοιχούν στο 7,4% των πωλήσεων στους συγκεκριμένους κλάδους και σε απώλειες €110 ανά κάτοικο. Οι συνολικές θέσεις εργασίας που χάθηκαν υπολογίζονται στις 467.835. Οι πέντε κλάδοι με την μεγαλύτερη απώλεια πωλήσεων στην ΕΕ είναι τα είδη ένδυσης με απώλειες €28,4 δισεκ. ή ποσοστό 9,7% των συνολικών πωλήσεων, τα φάρμακα με απώλειες €9,6 δισεκ. ή ποσοστό 3,9%, τα καλλυντικά με €7 δισεκ. ή ποσοστό 10,6%, τα έξυπνα τηλέφωνα με €4,2 δισεκ. ή ποσοστό 8,3% και τα κρασιά και αλκοολούχα ποτά με €2,4 δισεκ. ή ποσοστό 5,9%.

Το EUIPO διαπίστωσε ότι η συνολική συμβολή των κλάδων έντασης διανοητικής ιδιοκτησίας στην οικονομία της ΕΕ αντιστοιχεί περίπου στο 42% του ΑΕΠ (€5,7 τρισεκατομμύρια) και στο 28% της απασχόλησης, καθώς και στο 10 % των έμμεσων αποτελεσμάτων που προκύπτουν για την απασχόληση σε κλάδους που δεν συνδέονται άμεσα με τα ΔΔ. Οι κλάδοι αυτοί παράγουν επίσης εμπορικό πλεόνασμα ύψους περίπου 96 δισ. ευρώ με τον υπόλοιπο κόσμο και οι μισθοί που καταβάλλονται στους εργαζομένους σε αυτούς είναι κατά 46 % υψηλότεροι σε σύγκριση με άλλους κλάδους. Όπως αναφέρεται, λόγω της υψηλής αξίας των ΔΔΙ, η παραβίασή τους αποτελεί προσοδοφόρα εγκληματική δραστηριότητα, η οποία προκαλεί σημαντικές ζημίες στους κατόχους των δικαιωμάτων και στην οικονομία γενικότερα. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το EUIPO και τον ΟΟΣΑ το 2019, οι εκτιμήσεις για την παραβίαση των ΔΔΙ στο διεθνές εμπόριο το 2016 υπολογίζεται ότι αγγίζουν έως και το 3,3 % του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ 6,8 % των εισαγωγών της ΕΕ, δηλαδή 121 δισ. ευρώ ετησίως, είναι προϊόντα απομίμησης. Τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά υψηλότερα από εκείνα που διαπιστώθηκαν στην αντίστοιχη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016.