Πρόεδρος: Οι δημοσιογράφοι να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς περιορισμό και παρεμβάσεις

Μέλημα της Κυβέρνησης είναι όπως οι δημοσιογράφοι να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς περιορισμό και παρεμβάσεις, δήλωσε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του, το βράδυ της Τετάρτης, στην τελετή απονομής των δημοσιογραφικών βραβείων ΚΥΠΕ, στο Προεδρικό.imagew.aspx

Στόχος είπε, είναι η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η επίλυση των  προβλημάτων, η αναβάθμιση και ενίσχυση του δημοσιογραφικού έργου και η ποιοτική ενημέρωση στον τόπο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ, Ιωσήφ Ιωσήφ, διαβεβαίωσε ότι το Συμβούλιο θα συνεχίσει «την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανανέωσης του Πρακτορείου».

Το όραμα μας για το ΚΥΠΕ είναι η μετατροπή του σ’ ένα περιφερειακό κόμβο ενημέρωσης, συμπλήρωσε.

Κατά την τελετή βραβεύθηκαν οι νικητές του Παγκύπριου Δημοσιογραφικού Διαγωνισμού, καθώς και του εσωτερικού δημοσιογραφικού διαγωνισμού του ΚΥΠΕ.

Στον παγκύπριο διαγωνισμό, το πρώτο και δεύτερο βραβείο συγχωνεύτηκαν σε ένα και απονεμήθηκαν εξ ημισείας στους συντάκτες Ελίνα Σταματίου, για το ρεπορτάζ της στον «Ρεπόρτερ», με τίτλο «Νιζάρ και Εμπίν: Παιδικές ζωές βγαλμένες απ΄  τα συντρίμμια. Η αληθινή Οδύσσεια δύο ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών που βρήκαν την Ιθάκη τους στην Κύπρο»  και Κάτια Σάββα, για το ρεπορτάζ της στον «Πολίτη» με τίτλο «Για δεκαετίες ποντιοπιλατική η στάση της πολιτείας για επίδομα οροθετικότητας. Απόφαση του Προέδρου και μόνο».

Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στον δημοσιογράφο Σωτήρη Παρούτη, για το ρεπορτάζ του στον «Πολίτη», με τίτλο: «Χάνεται οριστικά ακόμη και η σε βάθος χρόνου ελπίδα να ξαναγίνει δικό μου».

Για τον εσωτερικό δημοσιογραφικό διαγωνισμό, η Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή απένειμε το πρώτο βραβείου εξίσου στους δημοσιογράφους Ραλλή Παπαγεωργίου, για το ρεπορτάζ της με τίτλο «Δεν τρέφω μίσος για τους Ελληνοκύπριους, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο μοναδικός επιβιώσας της Τόχνης, Σουάτ Καφαντάρ»  και Αιμιλία Χριστοφή, για το ρεπορτάζ της με τίτλο «Μία κάλτσα, ένα πουκάμισο, μια κουρελιασμένη ζώνη, απομεινάρια εκταφών της ΔΕΑ».

Έπαινος απονεμήθηκε στον δημοσιογράφο Γιώργο Μιχαήλ για το ρεπορτάζ του με τίτλο «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Κύπρου».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι οι δύο θεσμοί οποίοι αποσκοπούν μέσα από την προαγωγή και την αναγνώριση της σωστής και εμπεριστατωμένης δημοσιογραφίας να αποτελέσουν κίνητρο για το σύνολο της δημοσιογραφικής κοινότητας για συνεχή βελτίωση της δουλειάς και της υπεύθυνης άσκησης του λειτουργήματος τους.

Ανέφερε ότι η αυστηρή τήρηση του δημοσιογραφικού κώδικα δεοντολογίας, η ενδελεχής έρευνα, η διερεύνηση πολλαπλών πηγών πριν την ανάλυση και τη διάχυση της πληροφορίας, αποτελούν απαραίτητο και αδιαπραγμάτευτο κριτήριο της αξιόπιστης δημοσιογραφίας.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι είναι μέσα από τον σεβασμό των παγιωμένων κανόνων και αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, την παρακολούθηση της όποιας εξουσίας και τον έλεγχο οποιασδήποτε αυθαιρεσίας, που θα μπορέσει ο Δημοσιογράφος να προωθήσει τη δουλειά και το μέσο για το οποίο εργάζεται, αλλά και να συμβάλει στην υγιή εξέλιξη της κοινωνίας του τόπου μας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι που κινήθηκε η επιλογή της θεματολογίας των ρεπορτάζ των δημοσιογράφων που τιμώνται απόψε, με αποτέλεσμα την αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς τους και την απόλυτα δικαιολογημένη απόφαση που έλαβε η κριτική επιτροπή για την επιβράβευση τους.

Συνεχάρη τους τιμώμενους, αλλά και το σύνολο των υποψηφίων για το αξιόλογο του περιεχομένου των ρεπορτάζ τους.

Επίσης, ευχαρίστησε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης των θεσμών των βραβείων, ως επίσης την RCB Bank Ltd, η οποία, ενστερνιζόμενη το σκεπτικό και τον στόχο των διαγωνισμών, χορηγεί τα βραβεία των νικητών.

Αναφερόμενος στο ΚΥΠΕ, είπε ότι έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια σταθερά και άξια λόγου βήματα προόδου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της παρεχόμενης ενημέρωσης στην πατρίδα μας.

Μέλημα της Κυβέρνησης είναι όπως οι δημοσιογράφοι να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς περιορισμό και παρεμβάσεις. Από την πολιτική που έχει υιοθετηθεί, στόχος είναι η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η επίλυση των  προβλημάτων, η αναβάθμιση και ενίσχυση του δημοσιογραφικού έργου και ως εκ τούτων η ποιοτική ενημέρωση στον τόπο μας. Πιο συγκεκριμένα, επιτεύχθηκε ο  εκσυγχρονισμός των νομοθεσιών της Δημοκρατίας έτσι ώστε να συμβαδίζουν με τα νέα μέσα ενημέρωσης και την τεχνολογία που τα υποστηρίζει.

Επίσης, η συνέχιση για 3ο έτος του De Minimis προγράμματος στήριξης του Έντυπου Τύπου, καθώς και η εντονότερη συνεργασία με όλους τους φορείς που έχουν σχέση και ρόλο με τη διάχυση και διαχείριση της Πληροφόρησης από το κράτος στον Πολίτη, όπως είναι το ΚΥΠΕ, το ΓΤΠ, το ΡΙΚ και την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

Η προσπάθεια που γίνεται από όλους για την εκπαίδευση των εμπλεκομένων αλλά και γενικότερα τη φραγή στην παραπληροφόρηση, τα λεγόμενα Fake news, η ενημέρωση του πολίτη αλλά και του Δημοσιογράφου  σε θέματα δεοντολογίας αλλά και νομοθεσίας, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην προστασία των προσωπικών Δεδομένων, των παιδιών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ζώων, σε συνεργασία επίσης και με την Ένωση Συντακτών, την Επιτροπή Δεοντολογίας και τα γραφεία των εμπλεκόμενων Επιτρόπων.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάληψη εκ μέρους της Δημοκρατίας,  μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, της Διυπουργικής Συνόδου των Υπουργών Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Μάιο του 2020.

Εξέφρασε βεβαιότητα πως η Σύνοδος θα προσφέρει πρόσφορο έδαφος στην επίτευξη του στόχου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων να καταστεί δηλαδή κόμβος ενημέρωσης μεταξύ της Ευρώπης και της γύρω περιοχής.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΚΥΠΕ  Ιωσήφ Ιωσήφ είπε ότι η σημαντικότητα του θεσμού αυτού φαίνεται και από τη σημερινή παρουσία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίον ευχαρίστησε για την ομιλία του. Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες προς τον Γιώργο Ρωμαίο, που με προθυμία αποδέχθηκε την πρόσκλησή για να παρευρεθεί στην εκδήλωση και να μιλήσει για τον ιστορικό ρόλο της δημοσιογραφίας.

Αναφερόμενος στους διαγωνισμούς, είπε ότι στόχος τόσο του παγκύπριου όσο και του εσωτερικού είναι η ανάδειξη του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και η δημιουργία ευγενούς άμιλλας μεταξύ του δημοσιογραφικού κόσμου.

Ζώντας σε μια εποχή, όπου ο κόσμος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τελεί αφ’ ενός υπό αποψίλωση και αφ’ ετέρου υπό απαξίωση, η πρωτοβουλία του ΚΥΠΕ ενέχει ιδιαίτερη σημασία αφού αναδεικνύει τη δημοσιογραφική αριστεία και προάγει το δημοσιογραφικό έργο, με τρόπο που συμβάλλει στην ανάδειξη των αξιών του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και στην καταξίωση του λειτουργήματος του δημοσιογράφου.

Το ΚΥΠΕ, είπε, αντιμετωπίζει και τις υπόλοιπες προκλήσεις που έχει μπροστά του ως κρατικό Μέσο Ενημέρωσης, τηρώντας τις αρχές της αντικειμενικότητας, της δεοντολογίας και δίνοντας την αναγκαία σημασία στον σεβασμό της είδησης, προσπαθεί να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο προς τις απαιτήσεις της σωστής, έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης και πληροφόρησης, κάτι που σήμερα είναι ζητούμενο.

Στα πλαίσια αυτά και «για να μπορέσουμε να εναρμονιστούμε με τις ανάγκες της νέας τεχνολογίας και της νέας τεχνοτροπίας, προωθούμε σημαντικές τομές, οι οποίες προσδοκούμε να καταστήσουν το ΚΥΠΕ ένα σύγχρονο, ευέλικτο και παραγωγικό Μέσο Ενημέρωσης», είπε ο κ. Ιωσήφ και σημείωσε ότι ήδη με πρωτοβουλίες του νέου ΔΣ του ΚΥΠΕ, σχεδίασαν και θα παρουσιάσουν πολύ σύντομα, «μια νέα, σύγχρονη, θεματογραφικά πιο πλούσια και εικαστικά πιο μοντέρνα ιστοσελίδα».

Παράλληλα, εκσυγχρονίζουμε, συνέχισε, τις τεχνολογικές υποδομές του ΚΥΠΕ, «ανανεώνουμε τις υπηρεσίες μας (newsletter, application στα τηλέφωνα, κλπ.), επεκτεινόμαστε δυναμικά στα social media και προωθούμε την ψηφιακή ενημέρωση της Κύπρου».

Σε επίπεδο εσωτερικής λειτουργίας και για να καταστεί το ΚΥΠΕ πιο παραγωγικό και αποδοτικό, αλλάζει το οργανόγραμμά του, προωθείται η εξειδίκευση στην εργασία και διευρύνονται τα διάφορα τμήματά του, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο λόγω του δύσκαμπτου νομικού πλαισίου που διέπει τις κρατικές υπηρεσίες, «όμως με υπομονή και επιμονή δρομολογούμε τις αναγκαίες αλλαγές», είπε.

Από πλευράς νέων δραστηριοτήτων, είπε ο κ. Ιωσήφ, «διευρύνουμε τις διεθνείς σχέσεις του ΚΥΠΕ συνάπτοντας νέες στρατηγικές συνεργασίες με Πρακτορεία του εξωτερικού και συμμετέχοντας σε περιφερειακά, ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα για θέματα της αρμοδιότητας μας. Το ΚΥΠΕ εκπροσωπώντας την Κύπρο, βρίσκεται σήμερα και στις τέσσερις άκρες του ορίζοντα».

«Το όραμα μας για το ΚΥΠΕ είναι η μετατροπή του σ` ένα περιφερειακό κόμβο ενημέρωσης, ο οποίος με τις ελληνόφωνες και ξενόγλωσσες εκπομπές του, θα αποτελεί σημείο αναφοράς στον τομέα της ενημέρωσης και πληροφόρησης», πρόσθεσε.

Στα άμεσα σχέδια, είπε, είναι και η διοργάνωση υψηλού επιπέδου συνεδρίων στην Κύπρο, με διαπρεπείς ομιλητές, που θα αποσκοπούν στην ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών για σημαντικά θέματα της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Μέσα απ’ όλες αυτές τις νέες πρωτοβουλίες και ενέργειες μας, σημείωσε, προσπαθούμε να προβάλουμε την Κύπρο και τους ανθρώπους της στο εξωτερικό, συμβάλλοντας κι’ εμείς από την πλευρά μας στην ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ιωσήφ είπε ότι για να «υλοποιήσουμε όλα αυτά τα φιλόδοξα και ευφάνταστα σχέδια μας, χρειαζόμαστε επιπλέον οικονομικά μέσα. Σε αντίθεση, με άλλους κρατικούς φορείς, που ζητούν αύξηση της κρατικής χορηγίας, εμείς αναπτύξαμε την εμπορική πολιτική μας και αυξήσαμε οι ίδιοι τα εισοδήματα του ΚΥΠΕ. Με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες προσπαθούμε να μειώσουμε την οικονομική εξάρτηση του ΚΥΠΕ από το κράτος».

Το ΚΥΠΕ ζητεί από το κράτος τα επιπλέον αυτά έσοδα να μένουν στο πρακτορείο για αναπτυξιακούς σκοπούς, κι όχι να πηγαίνουν στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας και να συμψηφίζονται με την Κρατική Χορηγία. «Σ’ αυτό το θέμα κύριε Πρόεδρε, που ήδη το θέσαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη Βουλή, ζητούμε και τη δική σας συνδρομή», είπε.

Ως Πρόεδρος του ΚΥΠΕ, διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανανέωσης του Πρακτορείου».

Πατώντας στο χθες ανοίγουμε την πόρτα του αύριο για το ΚΥΠΕ, είπε ο κ. Ιωσήφ και ήδη, ως ένδειξη εκτίμησης προς όσους συνέβαλαν στην εδραίωση και λειτουργία του ΚΥΠΕ, το νέο ΔΣ αποφάσισε για πρώτη φορά να τιμήσει τους πρώην Διευθυντές του, κάτι που αποτελεί αναγνώριση σε ανθρώπους που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι σ’ αυτό που έχουμε σήμερα.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, ήταν ο Γιώργος Ρωμαίος, δημοσιογράφος / συγγραφέας, ο οποίος διετέλεσε  Υπουργός, ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκών Εφημερίδων, μεταξύ άλλων. Τίτλος της ομιλίας του είναι «Η συμβολή των δημοσιογράφων στην Ιστορία».