Αντιδράσεις συντεχνιών για τις δηλώσεις της προέδρου του Δ.Σ.ΑΗΚ

 

 

Αντιδράσεις προκάλεσαν στις συντεχνίες οι δηλώσεις της Προέδρου του Δ.Σ. της ΑΗΚ Έμιλυς Γιολίτη ότι το Δ.Σ.  θα καλέσει σε διάλογο τις συντεχνίες των εργαζομένων για αποφόρτιση του κλίματος, αλλά θα πρέπει να αποσυρθούν οι ιδιωτικές ποινικές αγωγές κατά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, δήλωσε η Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ .imagew-5.aspx

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κα Γιολίτη  είπε ότι «Θα καλέσουμε τις συντεχνίες για συνάντηση»  προσθέτοντας πως το ΔΣ είναι θετικό στο να υπάρξει μια αποφόρτιση του κλίματος.

Λέγοντας πως οι θέσεις του ΔΣ έχουν ήδη μεταφερθεί στις συντεχνίες και πως δεν άλλαξε κάτι, η κ. Γιολίτη σημείωσε πως «βεβαίως εμείς θέλουμε οι συντεχνίες να δείξουν μια καλή θέληση».

«Εμείς θα τους καλέσουμε ξανά σε διάλογο, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν εύκολο να μιλά κάποιος με ποινικό αντίδικο», είπε.

Η κ. Γιολίτη εξήγησε ότι έχουν καταχωρηθεί ιδιωτικές ποινικές εναντίον εκάστου μέλους του ΔΣ για περιφρόνηση των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου.

«Εμείς καλούμε τις συντεχνίες ως ένδειξη καλής θέλησης να αποσύρουν τις ιδιωτικές ποινικές που άρχισαν και θα τους καλέσουμε σε διάλογο», είπε.

«Εμείς επιθυμούμε να υπάρχει ένα καλό κλίμα, αλλά το καλό κλίμα διαλόγου πρέπει να είναι αμφίδρομο και είναι δύσκολο ως ποινικοί αντίδικοι να έχουμε αυτό το καλό κλίμα και συνεπώς τους καλώ να αποσύρουν τις ιδιωτικές ποινικές», κατέληξε.

Η διαφορά μεταξύ των συντεχνιών της ΑΗΚ (ΕΠΟΠΑΗ – ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, ΣΕΠΑΗΚ) και του ΔΣ, μεταξύ άλλων άλλων, αφορά τον τερματισμό των αποκοπών στους μισθούς του προσωπικού μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθεσία για μείωση των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων και τη διατήρηση του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης στο οποίο η ΑΗΚ ως εργοδότης συνεισφέρει 5,9% επί των μισθών των εργαζομένων, παράλληλα με την συνεισφορά του εργοδότη, σε πρώτη φάση, ύψους 1,85% για το ΓΕΣΥ.