Χαιρετίζουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ

“Μια ιστορική μέρα ξημέρωσε για τον τόπο μας. Μια μέρα που σηματοδοτεί ίσως τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας”, αναφέρει σε tweet του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης .

“Αποφασιστικά, υπεύθυνα, με υπομονή προχωρούμε μπροστά. Unknown-2Καλή αρχή #ΓεΣΥ!”, γράφει ο Πρόεδρος.

Κάθε επιτυχία στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) η πρώτη φάση του οποίου μπαίνει από σήμερα σε εφαρμογή, ευχήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως από σήμερα η Κύπρος παύει να είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη χωρίς γενικό σχέδιο υγείας.

«Μετά από δεκαετίες, μελέτες, συζητήσεις, σήμερα εφαρμόζεται το ΓεΣΥ, παύει σήμερα η πατρίδα μας να είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που δεν είχε ένα γενικό σχέδιο υγείας», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ.  Νεοφύτου , στο περιθώριο επίσκεψης στο περίπτερο του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του ΔΗΣΥ, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

Αφού ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο ΓεΣΥ, ο κ. Νεοφύτου τόνισε πως «χρειάζεται υπομονή, θέληση κατανόηση μα, προ πάντων, συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσκολίες».

«Και μέσα από τη συνεργασία να βρίσκουμε τις κατάλληλες λύσεις για να έχει επιτέλους ο Κύπριος αυτό που του αξίζει, πρώτον την επιλογή του ιατρού της προτίμησής του και του νοσηλευτηρίου ανεξάρτητα της κοινωνικής και οικονομικής του κατάστασης και την ίδια ώρα να παίρνει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», κατέληξε.

Το ΔΗΚΟ

Σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ αναφέρει:

«Έχουμε όλοι χρέος και πρωτίστως η κυβέρνηση και ο ΟΑΥ, να ανταποκριθούμε στην κοινωνική απαίτηση για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ
Το Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει το ΓΕΣΥ από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσει να το στηρίζει σε κάθε του βήμα, με στόχο την άμεση, πλήρη και πετυχημένη εφαρμογή του.
Με αφορμή την έναρξη της εφαρμογής της πρώτης φάσης, ευχόμαστε καλή αρχή και καλή επιτυχία.
Παρά την προχειρότητα και την αναβλητικότητα της κυβέρνησης και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στη μέχρι σήμερα διαδικασία εφαρμογής του ΓΕΣΥ, η σημερινή ιστορική ημέρα της έναρξης της πρώτης φάσης της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, πρέπει να βρει όλους τους εμπλεκόμενους αποφασισμένους, με ειλικρίνεια και βούληση, να πράξουν ότι είναι δυνατό, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι η παροχή ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.
Επιβάλλεται να επιλυθούν ζητήματα, που προνοούνται στο σχετικό νόμο, όπως:
Η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων
Ο εμπλουτισμός του καταλόγου των φαρμάκων
Η αύξηση του αριθμού των ειδικών ιατρών που έχουν εγγραφεί στο ΓΕΣΥ.
Έχουμε όλοι χρέος και πρωτίστως η κυβέρνηση και ο ΟΑΥ, να ανταποκριθούμε στην κοινωνική απαίτηση για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.»
Η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ στη δική της ανακοίνωση σημειώνει:

«Το όραμα του Βάσου Λυσσαρίδη που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1968 για γενική αναδιοργάνωση των ιατρικών υπηρεσιών και εφαρμογή ενός κρατικού σχεδίου για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε καθολική βάση, σήμερα μετουσιώνεται σε πράξη.
Βασική αρχή της ΕΔΕΚ ήταν και είναι αυτό το Γενικό Σχέδιο Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και κύρια σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με άλλους τρόπους.
Χρέος και υποχρέωση όλων είναι τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν να διορθωθούν άμεσα ώστε το ΓεΣΥ να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά. Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει με εποικοδομητικές παρεμβάσεις να καταθέτει λύσεις και προτάσεις για επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Συμμαχία Πολιτών.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Στην ανακοίνωση του Κινήματος Αλληλεγγύη τονίζεται:

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτείται από την έναρξη εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
Το Γενικό Σχέδιο Υγείας αποτελεί κοινωνική κατάκτηση για αυτό και έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο του λαού.

Για όσους έχουν ζήσει από κοντά τις διεργασίες προώθησης του Σχεδίου αυτού, πέρασε από σαράντα κύματα. Αντιμετώπισε δυσκολίες, πραγματικές και επίπλαστες, τόσο διότι επηρεάστηκαν κάποιων τα συμφέροντα όσο και επειδή κάποια θέματα ήταν εξ αντικειμένου δύσκολα.
Ακόμα υπάρχουν προβλήματα, σημασία έχει όλοι μαζί με αίσθημα ευθύνης αλλά και κατανόησης να τα αντιμετωπίσουμε. Να μη ξεχνούμε ότι όπου υπάρχει η θέληση, υπάρχει και ο τρόπος.
Το Κίνημα Αλληλεγγύη, πιστό στις αρχές του, θα σταθεί δίπλα στους πολίτες και τις αρμόδιες αρχές και θα δώσει κάθε βοήθεια για να πετύχει το όλο εγχείρημα.
Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στις γενιές που ακολουθούν, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν αδικηθεί αρκετά. Ας τους κληροδοτήσουμε και κάτι θετικό.»

Η Συμμαχία Πολιτών με δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου Α.Αποστόλου αναφέρει:

«Σήμερα πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για την Κυπριακή κοινωνία. Σήμερα, 1 Ιουνίου 2019, στην Κύπρο λειτουργεί για πρώτη φορά εθνικό σύστημα υγείας. Μετά από δεκαετίες αναβολών, μελετών αλλά και συντονισμένων προσπαθειών υπόσκαψης του, το ΓεΣΥ ξεκινά.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που βιώνει ο τόπος μας. Πρόκειται για μια αναγκαιότητα που διορθώνει τις ανισότητες που επικρατούσαν μέχρι σήμερα  στο σύστημα υγείας. Όλοι πια οι πολίτες, ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων, ανεξαρτήτως ηλικίας ή χρόνιων παθήσεων  θα μπορούν να έχουν φθηνή και ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Είμαστε βέβαιοι ότι το ΓεΣΥ, στα πρώτα του βήματα, θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Αυτό είναι άλλωστε το φυσιολογικό σε κάθε μεγάλη και ριζική μεταρρύθμιση. Τώρα, είναι η ώρα όλοι να το στηρίξουμε.
Ως Συμμαχία Πολιτών με υπομονή και επιμονή θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε γόνιμες Προτάσεις και εισηγήσεις για διόρθωση ή βελτίωση του ΓεΣΥ. Αυτό που δεν πρόκειται να ανεχτούμε είναι την προσπάθεια κάποιων να το μετατρέψουν από μονοασφαλιστικό σε πολυασφαλιστικό. Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι το μικτό ή πολυασφαλιστκό σύστημα είναι ουσιαστικά η συνέχιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης στον τομέα της υγείας.»

Η ΠΟΣΠΦ

Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) εκφράζει δημοσίως, με ανακοίνωσή της τη χαρά και ικανοποίησή της για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, ενός σωστά δομημένου και ανθρωποκεντρικού  συστήματος παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, όπως αναφέρει, σημειώνοντας παράλληλα πως τα προβλήματα είναι αναμενόμενα.

Προσθέτει πως “δεν υπάρχει κανένας λόγος απογοήτευσης και ανησυχίας” και ότι “μέσα από τη λειτουργία του ΓεΣΥ και την απαραίτητη πίστωση χρόνου θα διαφανούν οι οποιεσδήποτε αδυναμίες οι οποίες θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να ομαλοποιηθεί, βελτιστοποιηθεί και ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες και τις προσδοκίες του πολίτη”.

Σημειώνει πως “η 1η Ιουνίου 2019 σηματοδοτεί για το οργανωμένο κίνημα των ασθενών μια μεγάλη στροφή και μεταρρύθμιση. Αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο η οποία θα πρέπει να γεμίζει όλους τους Κύπριους πολίτες με περηφάνεια, αφού πλέον θα απολαμβάνουν ισότιμη, ποιοτική και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας”.

Η ΠΟΣΠΦ διαβεβαιώνει όλους τους πολίτες και ασθενείς ότι με σύνεση και σοβαρότητα θα παρακολουθεί την λειτουργία του ΓεΣΥ και θα σταθεί ανάχωμα σε όποιον προσπαθήσει να το υποσκάψει. Τονίζει ότι δεν επαναπαύεται, αφού η εφαρμογή του ΓεΣΥ αποτελεί μόνο την αρχή. Αντίθετα θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης, ενώ θα παρεμβαίνει εκεί και όπου χρειάζεται για την άμεση επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύψουν, σημειώνει.