Πρόεδρος Αναστασιάδης:Εντατικοποιούμε προσπάθειες άρσης του τουρκικού εμπάργκο

 

imagew-12.aspxΟι προσπάθειες μας για άρση των αναχρονιστικών και παράνομων περιορισμών που επιβάλλει η Τουρκία στα υπό κυπριακή σημαία πλοία, θα εντατικοποιηθούν περαιτέρω, καθώς αποτελούν καθαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτησε την 30η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής, του Προέδρου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, καθώς και του Αντιπροέδρου της Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του, η Κύπρος είναι περήφανη για τον ναυτιλιακό της τομέα, ο οποίος αποτελεί ένα ανεκτίμητο περιουσιακό στοιχείο, που τα τελευταία χρόνια έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, δρώντας όχι μόνο ως πύλη για ξένες επενδύσεις, αλλά και ως ένας προορισμός εξαγωγής υπηρεσιών πλοιοδιαχείρισης.

Η Κύπρος, είπε, αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα και ποιοτικά διεθνή ναυτιλιακά κέντρα, έχοντας τον εντέκατο μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο και τον τρίτο στην Ευρώπη, με στρατηγική τοποθεσία, εξαιρετικές υποδομές, ναυτιλιακή εξειδίκευση , αλλά κυρίως την αποφασιστικότητα να κάνει εκείνες τις οργανωτικές, διαρθρωτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις για ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Αναφερόμενος στις ενέργειες της Κυβέρνησης για στήριξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, σημείωσε τη δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας, τη νέα στρατηγική προώθησης θεμάτων που άπτονται του τομέα και την ενίσχυση του φορολογικού πλαισίου για την εμπορική ναυτιλία.

Διαβεβαίωσε δε πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξετάζει τρόπους υιοθέτησης περισσότερων φορολογικών και άλλων κινήτρων, εντός των ευρωπαϊκών πλαισίων, έτσι ώστε η Κύπρος να παραμείνει ανταγωνιστική ως ναυτιλιακό κέντρο.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τα οποία, τα έσοδα από τις ναυτιλιακές εταιρίες, το 2018, έφτασαν το 1 δις 34 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με 948 εκ. ευρώ το 2017, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 9%, ενώ η συμβολή της ναυτιλιακής βιομηχανίας έφτασε στο 7% του ΑΕΠ.

Επίσης, είπε, μέσα στο 2018 έχουν εγγραφεί στο κυπριακό νηολόγια 69 νέα πλοία, ενώ αύξηση καταγράφει ο αριθμός πολυεθνικών εταιρειών που μεταφέρουν την έδρα τους στο νησί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, επίσης, τις προοπτικές που διανοίγονται για την ναυτιλιακή βιομηχανία μέσα από την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η σταθερή ανάπτυξη της Κυπριακής Ναυτιλίας προχωρά, παρά παράνομο εμπάργκο της Τουρκίας για χρήση των τουρκικών λιμανιών από τα υπό κυπριακής σημαία πλοία.

“Οι προσπάθειες μας για άρση αυτών των αναχρονιστικών και παράνομων περιορισμών θα εντατικοποιηθούν περαιτέρω, καθώς αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, συμπλήρωσε.

Εξήρε επίσης το έργο που επιτελεί το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο του, Θέμη Παπαδόπουλο, για την προσφορά του, ενώ διαβεβαίωσε πως το κράτος θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία του με το Επιμελητήριο, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής σημαίας και της κυπριακής ναυτιλίας γενικότερα.

Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέχει διευκολύνσεις και ενεργό υποστήριξη προς επενδυτικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας.

Το έργο που επιτελεί το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο εξήρε, από την πλευρά του, και ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, διαμηνύοντας ότι η Βουλή αναγνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή και η διεθνής ναυτιλιακή βιομηχανία αλλά και το ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει το ίδιο το Επιμελητήριο.

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, “θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε ενεργά τον ναυτιλιακό τομέα και την αποστολή του και θα βοηθήσουμε στη δημιουργία, μέσα από μεταρρυθμίσεις, ενός ακόμη πιο ελκυστικού νομοθετικού και επιχειρηματικού πλαισίου που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του”.

Ο κ.Συλλούρης εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα του πως,  μέσα από στοχευόμενες και συντονισμένες ενέργειες και μέσα από τη δέσμευση όλων των εμπλεκομένων, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο θα συνεχίσει να διαπρέπει προς όφελος της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας, της οικονομίας και της κοινωνίας  ευρύτερα.