Νέες απειλές Τραμπ εναντίον Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε στο Twitter ότι η επιθυμία της Τεχεράνης να εμπλακεί σε συγκρούσεις με τις ΗΠΑ θα σημάνει το «επίσημο τέλος της χώρας, καθώς η Ουάσινγκτον αναπτύσσει τη στρατιωτική παρουσία της κοντά στο Ιράν.imagew-3.aspx

Νωρίτερα, τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ διεξήγαγαν ασκήσεις στην Αραβική Θάλασσα ως μέρος των προσπαθειών για την επαύξηση της ετοιμότητάς τους έναντι αυτού που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει ιρανική απειλή.

Η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ ασκεί αυξανόμενη πίεση στην Τεχεράνη με κυρώσεις καθώς και παράλληλη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ απέστειλαν την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln στον Περσικό Κόλπο ενώ στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 πραγματοποίησαν αποστολές εναέριας περιπολίας στην περιοχή, επιθυμώντας κατά αυτό τον τρόπο να στείλουν ένα μήνυμα στην Τεχεράνη.​Ακόμη, ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος στον Περσικό Κόλπο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για μια νέα πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώθηκαν αφού οι ΗΠΑ άρχισαν να αναπτύσσουν τη στρατιωτική τους παρουσία επικαλούμενες «μια σειρά ανησυχητικών και κλιμακούμενων ενδείξεων και προειδοποιήσεων» που προέρχονταν από την πλευρά του Ιράν. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλυφθεί τι οδήγησε στην κλιμάκωση, με διάφορες εκθέσεις των μέσων ενημέρωσης να κάνουν σενάρια που φτάνουν από το ενδεχόμενο παρεξήγησης, έως του σημείου να επικαλούνται την επιρροή του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον.

Τον περασμένο Μάιο, ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, γνωστή και ως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), επαναφέροντας σκληρές κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.