Η διορατικότητα το ήμισυ του παντός

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

 

????????????????????????????????????

Οταν η διορατικότητα απουσιάζει από αυτούς που παράγουν πολιτική, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπου βρίσκεται σε ημικατοχή και αγωνίζεται για χρόνια να αποτινάξει από πάνω της αυτό το εθνοκτόνο καρκίνωμα, ότι και να κάνουν θα είναι λάθος.Λάθη που κάποια στιγμή απολήγουν μοιραία γιατί οι αποφάσεις τους λήφθηκαν πάνω σε σαθρά θεμέλια, βεβιασμένων  κινήσεων  και στηριγμενες πάνω σε ύπουλες συμβουλές ξένων παραγόντων δίκην υποσχέσεων.

Ο κακό δαίμονας της Κύπρου όπως λέχθηκε πολλές φορές είναι η Βρετανία.Αυτή έμπλεξε την Τουρκία στο Κυπριακό και αυτή έριχνε λάδι στη φωτιά προκειμένου να υποδαυλίζει τις θρησκευτικές και εθνικές διαφορές   μεταξύ των  Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου .Η βρετανική διπλωματία βρίσκεται πίσω από την αναβάθμιση σε   κοινότητας της μειοψηφίας των Τ/κ. Κατάφερε οπλίζοντας μυστικά Τούρκους και Ελληνες της Κύπρου με στόχο τη δημιουργία ενός     αγεφύρωτου χάσματος  αίματος μεταξύ τους, εφαρμόζοντας την προσφιλή της πολιτική του διαίρει και βασίλευε .Οπως άλλωστε έπραξε στις Ινδίες, με το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές όπως έπραξε σε όλες τις αποικίες της. Και εμάς μέχρι σήμερα ως «αποικία» της μας  θεωρεί.

Δεν θα ξεχάσω όταν μικρό παιδί πηγαίναμε στα κρατητήρια της Πύλας όπου εκρατείτο ως πολιτικός κρατούμενος ο πατέρας μου επι Αγγλοκρατίας. Τούρκοι επικουρικοί ήταν διορισμένοι για να φρουρούν τους Ε/κ κρατουμένους  και τούρκισσες  επικουρικίνες   έκαναν τον σωματικό έλεγχο στις γυναίκες που πήγαιναν να τους επισκεφθούν.  Ακόμα και εμάς τα νήπια  έγδυναν και  μας έβγαζαν ακόμη και τα   βρακιά, με μια βάναυση βιαιότητα, μπας και κουβαλούσαμε εκρηκτικά κάτω από τα εσώρουχα μας. Τέτοιες εντολές φαίνεται είχαν για να δημιουργείται το υπόβαθρο της αντιπάθειας ή του μίσους.

Με το δηλητήριο του διχασμού εμπότισαν τον τόπο οι Βρετανοί αποικιοκράτες  και κατ’ εντολήν των Αμερικανών αργότερα συνέχισαν να απεργάζονται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στην ολότητα του.Εχοντας πάντα κατα νουν την μετατροπή της Κύπρου σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ  με την ξεδοντιασμένη πλέον Βρετανία να διεκδικεί  το ρόλο του χωροφύλακα  των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην Κύπρο.

Με αυτή την μακάβρια και τραγική ιστορία πίσω μας θα αναμένετο οι Κύπριοι πολιτικοί να είχαν έστω και μερικά δράμια πολιτικής διορατικότητας και να μην εμπιστεύονται την πολιτική της Βρετανίας και των ΗΠΑ σε τέτοιο βαθμό υποταγής.

Τώρα με το Brexit  και την υπόθεση του Μαυρικίου η Κύπρος έχασε το πλεονέκτημα να ασκήσει πιέσεις προς την Βρετανία και να επιμένει στην απομάκρυνση των βάσεων της ως αποικιοκρατικό κατάλοιπο. Οχι μόνο δεν το έπραξαν οι κρατούντες  αλλά έδωσαν τα πάντα στους Βρετανούς πριν ακόμα τα ζητήσουν. Κανένας Κύπριος Πρόεδρος από την ανακήρυξη  της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έθεσε επιτακτικά   θέμα κατάργησης των βάσεων .

Ούτε ο Μακάριος , ούτε ο Σπ.Κυπριανού, ούτε ο Κληρίδης ούτε και ο Τάσσος.Ο δε Χριστόφιας με μια εξωφρενικά οππουρτιουνιστική  δήλωση που ακύρωνε τις επι δεκαετιών μαχητικές κινητοποιήσεις της Αριστεράς κατά των Βρ.Βάσεων, είπε πως είναι ζήτημα το οποίο θα αντιμετωπίσουν  στο μέλλον τα παιδιά και εγγόνια μας.Φορτώνοντας έτσι στις επόμενες γενιές και άλλα βάρη από τα μοιραία λάθη όλων.

Τώρα τρέχουν να προβούν σε διαβήματα για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Υφυπουργού Ευρώπης της Βρετανίας σερ Αλαν Ντάνκαν με τις οποίες αμφισβήτησε το κυρίαρχο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Νοιώθει θιγμένος κιόλας ο εν λόγω κύριος για τις (κατόπιν εορτής ) αντιδράσεις μας. Ξέχασε φαίνεται πόσο αυτάρεσκα δήλωνε πως είχε «πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις» με τον Τούρκο ΥΠΕΞ  όταν συζήτησαν το θέμα.

Η διορατικότητα είναι όρος βιωσιμότητας των λαών γι’ αυτό και οι πολιτικοί που ο λαός τους ανάδειξε εκεί που βρίσκονται, οφείλουν να αναζητούν τρόπους αφύπνισης. Τρόπους που  θα οδηγούν  στην καλλιέργεια της αναγκαίας διορατικότητας προς την ορθή κατεύθυνση.Δικαιολογημένα οι προκλητικές δηλώσεις του Υφυπουργού Ευρώπης της Βρετανιας Αλαν Ντάνκαν προκάλεσαν οργή και αντιδράσεις αλλά δυστυχώς και κάποιες χαιρέκακες αναφορές από τον μονίμως παραπονεμένο – που δεν γίνεται το δικό του- Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Τα διαβήματα  προς τη Μέι η οποία βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών και μετρά μέρες στον πρωθυπουργικό θώκο,    είναι άγνωστο πόσο θα αποδώσουν . Αυτή πλέον βρίσκεται με τα δύο πόδια σε δύο βάρκες, τι μπορεί να κάνει τώρα; Δυστυχώς η πολιτική αφέλεια ή μωρία  οδηγούν σε κακοτράχαλα μονοπάτια γιατί την ώρα που ήταν ζεστό το σίδηρο δεν βάλαμε την Βρετανία ενώπιον των ευθυνών της. Δεν την στριμώξαμε όταν ήταν στριμωγμενη και από την Ισπανία για το καθεστώς του Γιβραλτάρ  και απο άλλες χώρες.

Ως να μην γνώριζαν οι κυβερνώντες τι φιλότουρκα μούτρα  είναι οι Βρετανοί πολιτικοί  της γηραιάς Αλβιώνος .Οι εκ των υστέρων αντιδράσεις  δεν ωφελούν. Τώρα είναι αργά και να ευχόμαστε να μην έπονται και τα χειρότερα. Χωρίς να αποκλείεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Σερ Αλαν  και άλλοι που καραδοκούν υπέρ της Τουρκίας. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες πως στην άτυπη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στο Μπρίνιους της Ρουμανίας μόνο τέσσερις χωρες υποστήριξαν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας τότε επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που θέλουν την Ε.Ε. και άλλους στους οποίους επενδύαμε πως θα έχουμε την έμπρακτη υποσστήριξη  τους – όπως οι ΗΠΑ -να μην έχουν καμιά διάθεση να κουνήσουν ακόμα και το μικρό τους  δάκτυλο εναντίον της  Τουρκίας.

Πληρώνει, λαδώνει εκβιάζει

Ολοι γνωρίζουν πως η Τουρκία δεν απειλεί μόνο.Πληρώνει, λαδώνει, εκβιάζει και μετέρχεται κάθε πολιτική  ανηθικότητα  προκειμένου να γίνεται πάντα το δικό της.  Αν οι κυβερνώντες    είχαν έστω και ένα δράμι πολιτικής διορατικότητας θα φρόντιζαν να φράξουν τον δρόμο στην  πολιτική  δολιοφθοράς της Βρετανίας εναντίον της Κύπρου και ειδικά της Ε/κ πλευράς.  Το φόρειν όφις  δεν το παίζει σε δύο ταμπλό.Το παίζει μονότερμα υπέρ της Τουρκίας και μόνο, καθότι είναι πολλά τα δισεκατομμύρια και τα συμφέροντα που έχει με την κατοχική δύναμη .Εξάλλου η Βρετανία στηρίζει την εσαεί παραμονή της στην Κύπρο στις πλάτες της Τουρκίας.Η αναφορά του σε Αλαν Ντάνκαν πως μετά τη λύση η Βρετανία είναι «πρόθυμη να παραχωρήσει έδαφος των βάσεων της» δεν σχολιάστηκε από κανέναν.Ούτε την συμπολίτευση ούτε την αντιπολίτευση.Αντι να βγουν και να  διαμηνύσουν πως έφτασε ο καιρός να πάει από τώρα στα τσακίδια.

Πόσες τρικλοποδιές θα μας βάλει ακόμα για να αντιληφθούμε τον διαβρωτικό της ρόλο ;

Μόνο διακηρύξεις και παχιά λόγια

Τώρα ακούμε  πως η κυβέρνηση με τα διαβήματα που κάνει θα αρκεστεί από τη   Βρετανία «να έχει μια θέση ανάλογη με το διεθνές δίκαιο και με τη Συνθήκη των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, σε ό,τι αφορά το θέμα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Καμιά διάθεση να της τρίξουν τα δόντια , καμιά πρόθεση να ζητήσουν την ανάκληση του Υπάτου αρμοστή για τις προκλητικές θέσεις  της χώρας του. Γιατί ο Σε Αλαν δεν είναι προσωπικές απόψεις που διατύπωσε.Διατύπωσε τις πάγιες εχθρικές θέσεις  του Λονδίνου  κατά της Κύπρου .

Ο μεγάλος επιστήμονας  ζωγράφος και σοφός Λεονάρτο Ντα Βίντσι του οποίου φέτος γιορτάζονται τα 500 χρόνια από το θάνατο του, έλεγε πως« είναι ευκολότερο να αντιστέκεσαι στην αρχή παρά στο τέλος».

Δυστυχώς οι αντιδράσεις  των δικών μας ηγετών γίνονται μετά το κακό και όταν πλέον  οι αντιστάσεις δεν μπορούν να είναι  αποτελεσματικές.

Για κάθε αγώνα που ξεκινάς, ακόμα και αν πρόκειται για μια απλή επένδυση, η διορατικότητα είναι το ήμισυ του παντός.Στην Κύπρο δυστυχως δεν έχουμε ηγέτες με πολιτική διορατικότητα.