Βουλή ΗΠΑ : Η Τουρκία να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την αγορά των S-400 ή να χάσει τα F-35

imagesΝομοθετικό κείμενο το οποίο εισήχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ καλεί την τουρκική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 ή να χάσει τα F-35.

«Το μήνυμα προς την Τουρκία είναι σαφές: υπάρχει ευρεία και διακομματική συναίνεση ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει στην απόκτηση των S-400, δεν θα πρέπει να πάρει τα F-35», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Κέβιν ΜακΚάρθι.

«Η Τουρκία πρέπει να ακυρώσει την απόκτηση τους και να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω σε πολλούς τομείς όπου έχουμε αμοιβαίο συμφέρον να συνεργαστούμε», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και στην Τουρκία για το σύστημα αεράμυνας S-400 εφαρμόζεται χωρίς καθυστερήσεις.

Την Παρασκευή, η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας Έλεν Λόρντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν την Τουρκία στο πρόγραμμα των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35, αναφορικά με την πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει από τη Μόσχα τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400.

«Ήδη εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα δουλεύουμε, εξετάζοντας εναλλακτικές πηγές που σχετίζονται με την αλυσίδα προμηθειών του προγράμματος των F-35, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουμε τη συνεργασία με την Τουρκία και ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσουν για την αντιαεροπορική τους άμυνα ένα σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ», ανέφερε η κ. Λόρντ.

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 μπορεί να αυξήσει το κόστος του και να επιβραδύνει την παραγωγή ανταλλακτικών, επεσήμανε η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας.

«Βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια ενδεχόμενη επιβράδυνση των προμηθειών στην διάρκεια των επόμενων δύο ετών, και αυτό ενδέχεται να επηρεάσει το κόστος. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τους δύο αυτούς παράγοντες» δήλωσε η Λορντ.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος όμως, δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί το αμερικανικό Πεντάγωνο για να βρει αντικαταστάτη στη θέση της Τουρκίας, είτε μεταξύ των εταιρειών του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, είτε μεταξύ των ξένων συμμάχων της Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του προγράμματος των F-35.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι η υπόθεση έχει κλείσει, με τις ΗΠΑ να προχωρούν στο «πάγωμα» της παράδοσης εξοπλισμού που σχετίζεται με τα F-35 στην Τουρκία.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία ότι εάν η Τουρκία λάβει τόσο τους S-400, όσο και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας, καθώς εμπειρογώμονες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών.  Από την πλευρά της, η Άγκυρα έχει επιμείνει ότι οι S-400 δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με την ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ ή τα F-35.