Καμιά πρόθεση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα της συντεχνίας «Ισότητα»

*Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό, ενώ συνεδριάζει το Υπουργικό

*Η κυβέρνηση αρνείται να υμμορφωθεί  με το ενωσιακό δίκαιο.

 

imagew-2.aspxΔιαδήλωση έξω από το Προεδρικό πραγματοποιούν από το πρωί εκατοντάδες μέλη της συντεχνίας “Ισότητα” τα οποία ζήτησαν να έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιαδη, και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει από τις 9 το πρωί στο Προεδρικό.

Τελικά τριμελής αντιπροσωπεία της συντεχνίας έγινε δεκτή από τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πέτρο Δημητρίου, με τον Πρόεδρο της συντεχνίας Πρόδρομο Χριστοφή, να δηλώνει μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης πως η εντύπωση που έχουν αποκομίσει είναι πως δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς κυβέρνησης για συμμόρφωση με το ενωσιακό δίκαιο.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, η Αστυνομία, μέλη της οποίας βρίσκονται στον χώρο, έκλεισε τη Λεωφόρο μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο, γεγονός που δημιούργησε αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση στη γύρω περιοχή.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Δημητρίου, ο κ. Χριστοφή ανέφερε πως τα μέλη της συντεχνίας που απεργούν συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό και ζήτησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο για να τους απαντήσουν κατά πόσον η Δημοκρατία προτίθεται να συμμορφωθεί με το ενωσιακό δίκαιο που υπέρκειται του Συντάγματος.

Είπε πως αντιπροσωπεία της συντεχνίας έγινε δεκτή από τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας. “Ο ίδιος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος για να μας δώσει κάποιαν απάντηση. Ηταν σε γενικές γραμμές ενήμερος για το θέμα. Κάναμε μια σύντομη συζήτηση και ζητήσαμε εάν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών”, σημείωσε.

Ανέφερε πως εκείνο που ζητούν ήταν να τους δώσει γραπτή δέσμευση ότι σε κάποιο χρόνο, “που θα προσδιοριστεί εκ των προτέρων – και αν χρειαστεί να δώσουμε όσο χρόνο χρειάζεται για να γίνει κάτι σωστό – θα λυθεί το πρόβλημα”.

“Η εντύπωση που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχει πρόθεση για να υπάρξει συμμόρφωση με το ενωσιακό δίκαιο”, επεσήμανε, σημειώνοντας πως στην καλύτερη περίπτωση η επίσημη πλευρά θα προτείνει μια λύση που δεν θα αλλάζει οτιδήποτε ουσιώδες.

Ο κ. Χριστοφή αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα με το Υπουργείο Οικονομικών και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού για τα αιτήματα της συντεχνίας, επισημαίνοντας πως η επίσημη πλευρά ήταν αρνητική.

Είπε πως οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών «ότι είναι όλα τα ίδια και δεν έχουμε διαφορά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Κάλεσε σε δημόσιο διάλογο με τον Υπουργό Οικονομικών και τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ “για να φανεί ποιου οι ισχυρισμοί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η κινητοποίηση αυτή γίνεται πριν τις Ευρωεκλογές, ο κ. Χριστοφή είπε πως «ακριβώς αξιοποιήσαμε την εκλογική αναμέτρηση», για να προσθέσει πως «ο εργαζόμενος δεν έχει πολλά μέσα για να αντιδράσει σε κάτι το οποίο θεωρεί κατεστημένο».

Είπε πως οι δικαστικές διαδικασίες κοστίζουν και διαρκούν χρόνια, για να σημειώσει πως η συντεχνία έχει ήδη καταχωρήσει 100 υποθέσεις στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών και έχει κάνει καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ερωτηθείς αν θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους έξω από το Προεδρικό, ο κ. Χριστοφή είπε πως ο κόσμος που συμμετέχει τους είπε πως πρέπει να βγουν πενταπλάσιοι στους δρόμους, γιατί δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων τους.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως η συντεχνία έχει πάνω από 3000 μέλη και χθες γράφτηκαν σε αυτήν ακόμη 74 άτομα. Είπε πως τα ζητήματα που θέτουν αφορούν 6 χιλιάδες άτομα στη δημόσια υπηρεσία και 11 χιλιάδες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.