Σκληρή απάντηση Σενέρ Λεβέντ και κινήματος «Γιασεμί» στο ΑΚΕΛ

«Απορρίπτουμε τις γεμάτες μίσος δηλώσεις του ΑΚΕΛ ενάντια σε αυτούς που αντιστέκονται και αγωνίζονται κατά της εισβολής και της κατοχής» τονίζει στη δήλωση του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Σενέρ Λεβέντ 

 

sener-768x416Σκληρή απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος «Γιασεμί» και υποψηφιος ευρωβουλευτής Σενέρ Λεβέντ τη Δευτέρα στο στο ΑΚΕΛ  τονίζοντας ότι « το ΑΚΕΛ έθεσε στο στόχαστρό του εμένα προσωπικά και γενικότερα το Κίνημα «Γιασεμί» στην εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Πρόκειται για πλήγμα στον αγώνα που διεξάγουμε ενάντια στην κατοχή της Τουρκίας, σημειώνει και προσθέτει:.

«Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου διερωτάται: ‘‘Ποιος είναι τελικά ο ρόλος του Σενέρ Λεβέντ και πού αποσκοπεί η δική του υποψηφιότητα’’; Αν ο κ. Στεφάνου δεν έτυχε να πληροφορηθεί για τη μακρόχρονη πάλη μας ενάντια στην κατοχή και αν δεν γνωρίζει ότι θέλουμε τώρα να την μεταφέρουμε στο διεθνές πεδίο, δεν χρειάζεται να του πούμε τίποτε.
Δυστυχώς η στάση του ΑΚΕΛ απέναντί μας κάθε άλλο παρά καλόπιστη είναι.
Εμείς είναι που θα πρέπει να ρωτήσουμε το ΑΚΕΛ ποιος είναι ο δικός του ρόλος.
Συμπεριέλαβε, μήπως, στο ψηφοδέλτιο του ένα Τκ υποψήφιο για να θέσει εκτός Ευρωβουλής εμάς που η Τουρκία αποκαλεί εχθρούς, διχάζοντας τις ψήφους μας στον Βορρά για να ευχαριστήσει την Άγκυρα; Αυτός είναι ο ρόλος του ΑΚΕΛ; Είναι δηλαδή το επακόλουθο των συνομιλιών που είχε ο κ. Άντρος Κυπριανού με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο σπίτι του στην Άγκυρα;
Γιατί δεν παρέχονται και στο Σενέρ Λεβέντ οι απλόχερες δυνατότητες που παρέχουν οι κατοχικές αρχές στο ΑΚΕΛ και στον υποψήφιο του στον Βορρά;
Στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό BRT, που είναι η σάλπιγγα του στρατηγείου και της “πρεσβείας” της Τουρκικής Δημοκρατίας, παραχωρείται άφθονος χρόνος στον Τουρκοκύπριο υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Διερωτώμαστε γιατί ο Σενέρ Λεβέντ δεν κλήθηκε εκεί έστω και μία φορά. Αυτές είναι ενέργειες που δεν πρέπει να ξεφεύγουν από την προσοχή των Ελληνοκυπρίων.
Απορρίπτουμε τις γεμάτες μίσος δηλώσεις του ΑΚΕΛ ενάντια σε αυτούς που αντιστέκονται και αγωνίζονται κατά της εισβολής και της κατοχής και ευχόμαστε να επανεκτιμήσει την πολιτική του.»

Εξάλλου σε άρθρο του σήμερα στην εφ.ΠΟΛΙΤΗΣ κάτω από τον τίτλο «Ποιός συκοφαντεί ποιόν κύριε Στεφάνου» ο Σενέρ Λεβέντ, αναφέρει τα πιο κάτω:

«Οπως είπα, η Αριστερά δεν αντέχει την κριτική, θίγεται, προσβάλλεται, ανακηρύσσει προδότη εκείνον που την επικρίνει. Ιδού άλλο ένα τυπικό παράδειγμα γι’ αυτό. Πάλι το ΑΚΕΛ δεν μπόρεσε να το αντέξει αυτό. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου λέει το εξής: «Η μόνη έγνοια του Σενέρ Λεβέντ είναι να κατηγορεί τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, να κατηγορεί το ΑΚΕΛ. Ποιος ο ρόλος του Σενέρ Λεβέντ, ποιος ο σκοπός της υποψηφιότητάς του;». Ψάχνει τον λάκκο που έχει η φάβα ο κύριος Στεφάνου. Προσπαθεί να δημιουργήσει ερωτηματικά για μένα. Ποιος είναι ο ρόλος μου, λέει. Ποιος είναι ο σκοπός μου. Εγώ δεν τον ρωτώ «ποιος ο ρόλος και ο σκοπός του ΑΚΕΛ». Εκείνος με ρωτά. Εκείνος δεν έχει κανέναν ρόλο και σκοπό; Το ΑΚΕΛ θα μπορούσε να μου υποβάλει αυτή την ερώτηση και όταν ήρθαν οι φασίστες να με σκοτώσουν. Αλλά τότε δεν ρώτησε. Ρωτάει τώρα. Όμως, ουσιαστικά εγώ έπρεπε να το ρωτήσω. Διότι δεν είναι πρώτη φορά που υπέβαλα υποψηφιότητα σε αυτές τις εκλογές. Ήμουν υποψήφιος και το 2014. Ακόμα και το 2004 που απερρίφθη η υποψηφιότητά μου λόγω ενός εντύπου που δεν είχα συμπληρώσει. Ενώ το ΑΚΕΛ δέησε για πρώτη φορά να βάλει έναν Τουρκοκύπριο υποψήφιο στο ψηφοδέλτιό του σε αυτές τις εκλογές, που θα διεξαχθούν για τέταρτη φορά. Γιατί; Γιατί το κάνει αυτό αν δεν είναι για να μοιράσει τις δικές μου ψήφους και τις ψήφους του Κινήματος Γιασεμί το οποίο εκπροσωπώ; Γιατί δεν έβαλε προηγουμένως Τουρκοκύπριο υποψήφιο και έβαλε τώρα; Επιπλέον, ο Τουρκοκύπριος υποψήφιος που συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιό του, ήταν ένας από εκείνους που δεν θεωρούσαν σωστό να θέτουν υποψηφιότητα Τουρκοκύπριοι όταν εγώ κατερχόμουν ως υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές. Είχε πει το εξής σε δηλώσεις του σε μιαν εφημερίδα το 2004: «Η τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να αγωνιστεί για να πληρώσει τις δύο έδρες που ούτως ή άλλως της αναλογούν με δύο ευρωβουλευτές τους οποίους να εκλέξει η ίδια». Αντί να υποβάλλει σε εμένα αυτές τις ερωτήσεις ο κύριος Στεφάνου, να τις υποβάλει στον δικό του υποψήφιο. Ποιος ο ρόλος του; Ποιος ο σκοπός του; Αφού πίστευε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να κάνουν χωριστές εκλογές για δύο έδρες και να αγωνιστούν γι’ αυτό, τι έγινε τώρα και κατέρχεται υποψήφιος με το ΑΚΕΛ; Δηλαδή, όταν εγώ κατερχόμουν υποψήφιος ήταν εναντίον μου. Και τώρα τον έβαλε εναντίον μου το ΑΚΕΛ!

Το ΑΚΕΛ ουδέποτε ήρθε σε επαφή με την εφημερίδα μας «Αφρίκα». Εξέφρασε τη στήριξή του προς εμάς μόνο όταν μας έβαλαν βόμβα, μας πυροβόλησαν και μας λίντσαραν. Μέχρι εδώ. Αυτά τα γεγονότα καταδικάστηκαν από όλα τα κόμματα ούτως ή άλλως. Γιατί απέφυγε να έχει επαφές μαζί μας το ΑΚΕΛ; Διότι ο σύμβουλος του στον βορρά είναι το CTP. Το CTP το οποίο διεξάγει μια μεγάλη εκστρατεία συκοφάντησης εναντίον μας κατόπιν συμφωνίας με τη στρατιωτική διοίκηση. Αυτοί ψιθύρισαν στο αφτί του ΑΚΕΛ ότι είμαστε «κατάσκοποι της Τουρκίας». Δεν το είχε πιστέψει αυτό ο Οζκέρ Οζγκιούρ, που είχε διατελέσει πρόεδρος του CTP για είκοσι χρόνια και αποβλήθηκε από το κόμμα με παρότρυνση του στρατού και της πρεσβείας. Για να το επιβεβαιώσει αυτό, πήγε και ρώτησε απευθείας τον Χριστόφια. Και ο Χριστόφιας το επιβεβαίωσε. Ο Οζκέρ Οζγκιούρ μου το διηγήθηκε αυτό έκπληκτος και με βαθιά θλίψη. Σάστισε και εκείνος πώς γίνεται να μπορούν να λένε τόσα ψέματα και να συκοφαντούν τόσο. Το ίδιο πράγμα ρώτησα και εγώ τον Άντρο Κυπριανού στο Δάλι στον τάφο του Καβάζογου. «Το CTP έρχεται εδώ και σας λέει ότι είμαστε κατάσκοποι της Τουρκίας, έτσι δεν είναι;» του είπα. «Ναι», μου είπε. Και μάλιστα ενώπιον χιλίων μαρτύρων που βρίσκονταν εκεί. Όλα τα ελληνοκυπριακά κόμματα στον νότο έκαναν διάλογο μαζί μας. Εκτός του ΑΚΕΛ. Υπάρχει ακόμα ένας λόγος γι’ αυτό. Ένας λόγος πάνω στον οποίο αξίζει να σταθεί κανείς σοβαρά. Επειδή είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με την Τουρκία και την κατηγορούμε ως εισβολέα και κατακτητή. Θεωρούν επικίνδυνο να εμφανίζονται μαζί μας. Προτιμούν να συνεργάζονται με εκείνους που υπερασπίζονται την ΤΔΒΚ. Δεν θέλουν να θίξουν την Τουρκία και ειδικά τον Ταγίπ Ερντογάν εμφανιζόμενοι δίπλα μας. Ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για τις ποινικές αγωγές που καταχωρήθηκαν εναντίον μας στον βορρά για να ικανοποιήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν. Ούτε ο Τουρκοκύπριος υποψήφιος που έβαλαν στο ψηφοδέλτιό τους μπήκε στον κόπο να ενδιαφερθεί. Και για την προσπάθεια λιντσαρίσματος που έγινε εναντίον μας πέρσι δεν εξέφρασε απολύτως καμία άποψη και δεν έγραψε έστω και μία γραμμή. Αυτή πρέπει να είναι η στάση ενός υποψήφιου που λέει ότι υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα; Πριν μόλις μερικά χρόνια ήταν μεγάλος εχθρός του ΑΚΕΛ. Έλεγε «να βγάλουμε στη φόρα τα άπλυτα του ΑΚΕΛ». Πώς τώρα κατήλθε υποψήφιος με αυτό το κόμμα;

Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του BRT στον βορρά είναι φερέφωνο της στρατιωτικής διοίκησης και της τουρκικής πρεσβείας. Δεν μπορεί να βγει σε αυτή την τηλεόραση κανένας ο οποίος κατηγορεί την Τουρκία ως κατακτητή και εισβολέα. Εμένα δεν με βγάζουν καθόλου. Πώς γίνεται και βγάζουν τον Τουρκοκύπριο υποψήφιο του ΑΚΕΛ; Δεν είναι καθόλου περίεργοι γι’ αυτό οι Ελληνοκύπριοι; Εκείνη η τηλεόραση απαγορεύεται για μένα. Για εκείνον, όμως, είναι ορθάνοικτη. Ακόμα και οι τηλεοράσεις του Ταγίπ στην Τουρκία τον διαφημίζουν. «Σε αυτές τις εκλογές υπάρχουν συνολικά έξι Τούρκοι υποψήφιοι, πέντε στην Ευρώπη και ένας στην Κύπρο», λένε. Η Τουρκία διεξάγει προπαγάνδα υπέρ των Τούρκων υποψηφίων που πιστεύει ότι την υποστηρίζουν. Μετρά από τώρα τις έδρες που θεωρεί ότι παίρνει. Δεν υπολογίζει εμένα και τους φίλους μου. Γιατί; Διότι εμείς δεν είμαστε Τούρκοι! Είμαστε προδότες! Κατάλαβες τώρα κύριε Στεφάνου ποιος είναι ο ρόλος και ο σκοπός που είχες την περιέργεια να μάθεις;»

Şener Levent
Υποψήφιος ευρωβουλευτής,
Εκπρόσωπος Κινήματος Γιασεμί